Многострадалният пробив от булевард „Липник“ на юг между магазините „Кауфланд“ и „Практикер“ днес стартира с първа копка и водосвет за здраве и успех. След месец ще има още един празничен повод - тогава започва изграждането на подлеза до новата Спортна зала.
Най-голямата инфраструктурна промяна от десетилетия в Русе ще свърже трите части на квартал „Родина“ с центъра и макар дължината на отсечката да е по-малко от километър, ще облекчи силно трафика по натоварената и много проблемна улица „Шипка“ около пазара и чувствително ще разтовари цялостно движението в тази част на града. Пробивът „Кауфланд“, както е известна бъдещата улица, е част от спечеления от Община Русе проект за реорганизация на транспорта и пътната схема в града на стойност близо 30 милиона лева.
По време на строителството ще има неудобства, но ще бъде направвено всичко възможно, за да реагираме на всеки проблем. Има изготвен проект за временна организация на движението, който е съгласуван със сектор „Пътна полиция“. Заслужава си да изтърпим малко затруднения, защото до 2015 година районът ще е по-красив, по-полезен и ще се гордеем с него, каза кметът Пламен Стоилов.
Повече от година имаше много сериозни битки, с много труд, с ангажираност на много институции, но с желание и много работа стигнахме до този момент. Много бяха причините за забавянето и нещата, които работиха срещу нас. Успехът в тази част на проекта до голяма степен показва как трябва да си партнират бизнесът и местните власти и как това не може да се случи без категоричната подкрепа на централната власт. Изцяло одобрявам позицията на стотиците русенци, че това е най-стратегическият инфраструктурен проект за града в последните 40 години, каза още Стоилов. Той увери още, че въпреки забавянето заради обжалването на пробива и водените съдебни дела графикът за изграждането му ще бъде спазен и строителството ще приключи в срок.
Основните етапи на трасето са шест, но най-вероятно ще бъдат комбинирани, съобщи зам.-кметът по строителството и координатор на проекта Димитър Наков и  представи нагледно проекта за организация на движението на новата улична отсечка.
Първият етап обхваща реконструкция на булевард „Липник“ в района на кръстовището до търговския център „Ялта“. Следва участъкът в посока „Родина“ до жп линията, а третият етап включва изграждане на мост и включването му към съществуващата улична мрежа. Най-голям е четвъртият етап - реконструкция и разширяване на уличната мрежа от страната на „Родина“, където ул. „Лозен планина“ се включва към съществуващата улична мрежа. Тя ще направи завой и ще продължи по ул. „Пейо Яворов“ до ул. „Чипровци“, където ще има кръгово кръстовище. Последните два етапа са изграждането на кръгово кръстовище, за по-добра пропускателна способност в района.
Строителството трябва да завърши до 1 август. За име на новата улица все още не е мислено.