Държавната комисия на Русия е утвърдила състава на международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция (МКС). В 41/42-ата продължителна експедиция за пръв път за последните 20 години е включена жена - Елена Серова, предаде ИТАР-ТАСС.
С космическия кораб "Союз ТМА-14М" към МКС ще полетят космонавтите на Роскосмос Александър Самокутяев, Елена Серова и астронавтът на НАСА Бари Уилмор. Техни дубльори са Генадий Падалка и Михаил Корниенко, а също американският астронавт Скот Кели. Последните ще са в режим изчакване до самия старт на "Союз ТМА-14М".

Скачването на космическия кораб с МКС ще бъде осъществено по кратката 6-часова схема.

Екипаж 41/42 ще остане на МКС 168 дни. Той ще работи с три руски товарни кораба "Прогрес" и с космическия кораб на Европейската космическа агенция ATV. Освен това Самокутяев ще излезе в открития космос заедно с намиращия се вече на станцията Максим Сураев.

По план екипажът МКС-41/42 ще проведе в космоса около 50 експеримента. Един от най-интересните е "ТЕСТ", който вероятно ще помогне да се даде отговор на въпроса как е възникнал животът на Земята.

"Ние редовно вземахме проби от повърхността на илюминаторите, за да разберем дали се зацапват от отработеното гориво на двигателите и съвсем случайно учените откриха там бактерии. Всички бяха шокирани", разказва Серова.

"Започнахме да умуваме как е възможно това. Бактериите бяха живи, а една от тях се среща в Балтийско море. Фантазията в такива ситуации се развихря. Сега търсим отговор на това. Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята", прогнозира руската космонавтка.

Тя обяснява, че за разлика от други жени космонавтки, няма да подстригва дългата си коса. Всички с нетърпение очакват как Елена ще покаже в реално време миене на дълги женски коси в състояние на безтегловност за 5 минути.