Общо деветима са задържани в хода на провеждаща се в момента операция за противодействие на телефонните измами. Операцията се реализира под наблюдението на Върховна касационна прокуратура, съобщиха от МВР.

Операцията по линия на противодействие на телефонните измами стартира тази сутрин в 6 часа. Тя е осъществена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов след проведена работна среща във Върховната касационна прокуратура. Операцията се провежда на територията на три областни дирекции на МВР - Великотърновска, Русенска и Плевенска. За координация на действията на криминалистите на трите областни дирекции в ГД "Криминална полиция" е сформиран координационен щаб. На този етап на територията на Велико Търново са проверени 12 адреса в Горна Оряховица, Павликени и с. Камен. Установени са 11 лица, задържани със заповед до 24 часа са трима. Намерени и иззети са 70 мобилни телефона, 18 sim-карти, 11 пластики, патрон за бойно оръжие, диплома за средно образование, за която има съмнение, че е преправена и сумата от 200 лв.

На територията на Плевен са извършени претърсвания на 4 адреса, проверени са 4 автомобила, установени и задържани са 5 лица, иззети са 17 мобилни телефона и 15 sim-карти. Действия по разследване са предприети и на 6 адреса на територията на Русенска област, включително 3 в гр. Ветово. Претърсени са 4 леки автомобила, един е задържан. При претърсванията са иззети 12 мобилни телефона, 4 sim-карти, 7 пластики, кутия за мобилен телефон, тефтер с телефонни номера. Действията по операцията продължават.