Сирийското правителство заяви, че е било уведомено от Вашингтон за въздушните удари, които започнаха днес срещу цели на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

"Американците информираха представител на сирийското правителство в ООН, че ще бъдат насочени удари срещу терористичната организация ИД в Рака", се казва в изявление на сирийското външно министерство. Провинция Рака е крепостта на групировката в Сирия.

Държавната телевизия съобщи за многобройни удари в провинция Рака в долината на река Ефрат североизточно от столицата.

Това е първият път, в който Вашингтон извършва въздушно нападение срещу джихадисти в Сирия. На 8 август започнаха удари срещу ИД в Ирак. САЩ, които подкрепят опозицията в сирийската гражданска война, отхвърли варианта за сътрудничество с режима в Дамаск срещу ИД.

Американски медии съобщиха, че пет арабски съюзници също извършват удари. Това са Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Пентагонът не потвърди къде са извършени нападенията, но активисти съобщиха за 20 атаки срещу цели на ИД в провинция Рака.

Освен Рака джихадистите имат контрол и над провинция Деир Еззор на изток, както и над части от Алепо на север и Хасака на североизток.