Над триста русенски музиканти изваяха звуково вълшебство в неделната вечер на сцената на площад „Свобода“ и ръководената от британския композитор и психолог Тим Щайнер „Мисия Русе“ се превърна в истинско музикално обединение.
В уникалния за България спектакъл, организиран от фондация „Русе - град на свободния дух“, се включиха хоровете „Дунавски вълни“ и „Дунавски звуци“, струнен квартет, Тамбурашкият оркестър, формация от сто акустични китари, камерен и народен хор към Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ и метъл групите „Анекдот“, „Пауър Енслейв“, „Гън Уидаут Булет“ и „Клеймор“.
Трудно е да се опише това, което се случи, защото всеки го усети различно.
„Хубава си, моя горо“ и „Русанка“ се преплитаха с тежък рок и аристократичен джаз, леейки се на площада като звуков еквивалент на река Дунав. А трите авторски композиции на Тим Щайнер накараха всички да изпитат гордост. Гордост, че Русе е град на много „първи неща в България“ и традицията продължава, гордост, че Русе е град на таланти.
Зрителите станаха участници в представлението, когато хористите слязоха при тях и ги поканиха на изискан валс, с който подчертаха изтънчеността на Малката Виена. А накрая всички с пълни гърла пееха „Наш роден град, свободен дух!“.
„Изключително съм щастлив, че ми се дава възможност да събера толкова различни хора и творци на едно място. За една седмица в Русе срещнах толкова много различни музиканти. Всички те са прекрасни. Впечатляващо е колко са млади, а свирят толкова добре“, каза самият Щайнер по време на концерта.
За час и половина музиката ръководеше русенци и русенци ръководеха музиката. Щайнер приличаше на опитен диджей, но не боравеше с плочи, а с музикални формации.
Равносметката от събитието - за едни мешавица, а за други изкуство, беше противоречива, но това приляга на характера му. Приляга и на многообразния облик на Русе.