С тържествена церемония, освещаване, „Многая лета“ и прерязване на трикольорна лента вчера бе открит Историческият музей в Русе. В присъствието на политици, общественици, общински съветници отец Марин благослови музея, а кметът Пламен Стоилов и директорът Николай Ненов прерязаха лентата.
За тези, които останаха изненадани от тържествеността на събитието, тъй като години наред са разглеждали постоянните и временните експозиции, присъствали на десетки литературни и други презентации, пърформанси, спектакли и прочие, директорът Николай Ненов поясни: „Днес не откриваме сградата, а откриваме музей“. С тези думи той покани присъстващите да разгледат новите експозиции, които са осъществени благодарение на проект по програма „Регионално развитие“ за културно-исторически атракции, обвързани в общ туристически ансамбъл. Сградата на бившето Околийско управление - първата строена за административни нужди след Освобождението сграда, е дадена на Историческия музей през 1984 г., но по различни причини ремонтът се проточва и той влиза там едва през 1993 г. По време на президентските избори през 2006 г. бе открит официално и тържествено. Тогава обаче не всички зали бяха подредени и оборудвани, припомнят музейни специалисти.   
С осъществяването на този проект емблематични сгради в центъра на града оживяха с нов дух за нов живот, заяви кметът Пламен Стоилов. А неговият заместник Страхил Карапчански припомни, че общата стойност на проекта, по който са обновени, завършени и реконструирани сградите на Историческия и Природо-научния музей и на регионална библиотека „Любен Каравелов“, е над 4 440 000 лева. Собственият принос на Общината е повече от 180 000 лева. В резултат на това в Историческия музей са изработени 7 филма, 2 пътеводителя и 2 албума. Посетителите вече имат възможност да направят интерактивна разходка в миналото с помощта на аудиовизия, филми и игри. По съвременен начин „звучат“ различните епохи от историята на Русе и региона. Новите зали в Историческия музей са „Праистория“, „Античност“, „Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен“ и „Русе и войните“, а „Сексагинта приста“ и „Ятрус“ са реновирани. Интерактивни маси разказват за Русе през вековете, а чрез игра на въпроси и отговори посетителите ще научат интересни факти за Ивановските скални църкви.
Вчера кметът Стоилов награди с плакет „Русе“ доц.Иван Иванов, бивш директор на Историческия музей от 1972 до 1982 г., дългогодишния уредник в отдел „Природа“ Еберхард Унджиян и препаратора в същия отдел Симеон Стефанов.