Франция заяви, че тази сутрин е нанесла първите си въздушни удари в Североизточен Ирак и е разрушила „логистичен склад“ на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на комюнике от Елисейския дворец.

Френските самолети "Рафал" „улучиха и разрушиха изцяло целта“, се казва в текста, цитиран от АФП и ИТАР-ТАСС.
„В близките дни“ бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта, се казва още в изявлението на президента Франсоа Оланд.
Междувременно днес за Ирак отпътува

първата група инструктори от Бундесвера,

които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с ИД, да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия. Тя включва шестима военни от 26-а въздушно-десантна бригада на ФРГ и един санитар, съобщил за ИТАР-ТАСС подполковник Хаген Месер от военновъздушната база на НАТО в с. Хон, провинция Шлезвиг-Холщайн.
Германските инструктори ще организират в Ербил и курсове за издирване и обезвреждане на мини.

След няколко дни за Северен Ирак заминава и

първата пратка с германски оръжия

за кюрдските формирования. Тя ще включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса „Милан“, 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила.
Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 млн. евро.

Германското правителство обаче вече изключи възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на ИД.

Европейският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Ирак и Сирия, в която се отбелязва сериозната заплаха не само за населението на двете държави, но и за стабилността и мира в целия близкоизточен регион, породена от терористичната организация Ислямска държава. Евродепутати осъдиха безразборните убийства на мирно население и незачитането на човешките права, особено спрямо религиозни и етнически малцинства, както и екзекуциите на тримата западни граждани. В резолюцията си Европейският парламент призовава международната общност и ЕС да осигурят военна и техническа подкрепа на новосформираното иракско правителство и на кюрдското население в борбата им срещу терористите, а иракските власти - да прекратят политиките на дискриминация, за да гарантират обединение на държавата.