Вероника Димитрова е репортерът на Нова, който през последните седмици проследи проблема за нелицензираните ислямски пансиони в серия от репортажи. Тя е част от екипа на Нова от 2005 г. и автор на едни от най-силните разследващи и социални материали в ефира на сутрешния блок „Здравей, България”.

- Вероника, в поредица от репортажи за „Здравей, България” разкриваш няколко нелегални пансиона, в които деца биват учени на Корана. Как разбрахте за това и от колко време съществува тази практика?
- За пансиона в Исперих разбрахме от заместник-председателя на общинския съвет в града – Хамди Нурула. За пансиона в Айтос научихме от имамите на Айтос и Бургас – Осман Хасанов и Юмер Рагъб Смаил. Според информацията на хората, които живеят близо до пансионите, децата живеят там и учат ислям от една година. Оказа се, че и другите пансиони в Крън, Кърджали, селата Билка и Люляково, и Делчево работят, въпреки че от Агенцията за закрила на детето са ги затворили още през 2012 г., защото нямат лиценз.

- Как влязохте при тях?
- Да влезеш в такъв пансион се оказа много трудно. Хората, които настаняват децата, първоначално отричаха, че подобни пансиони съществуват. След няколко телефонни разговора обаче ни се довериха.
Последваха няколко срещи на живо и така успяхме да влезем в пансиона в Исперих. В този в Айтос не ни пуснаха, защото не водим дете. Подложиха ни на много задълбочена проверка. Проверяваха дали отговаряме ние на телефоните за връзка, които сме оставили, с каква кола ще отидем на срещите с тях, каква е нейната регистрация…

- По време на разследването срещнахте ли се с някое от децата – успяхте ли да ги видите?
- Да. Видяхме три момчета, които живеят в пансиона в Исперих. Опитахме се да разговаряме с тях на улицата, пред пансиона, но те избягаха. Най-голямото момче каза, че е на четиринадесет години, другите видимо бяха по-малки. Мъж от пансиона, който по мое мнение се грижи за тях, ги изпрати някъде, само и само да не ги снимаме в момента, в който се върнат обратно в пансиона.

- На какво точно биват учени децата там – само Коран ли изучават?
- Води се, че децата учат Коран. Въпросът е защо всичко е забулено в такава тайна? Защо по нищо не личи, че това са пансиони? Защо няма дори една малка табела? Защо родителите на децата, които се приемат в тези пансиони, се проверяват толкова задълбочено? Защо в пансионите се провеждат коран-курсове, при положение, че единственото легитимно място за това, са джамиите в Айтос и Исперих.

- Защото макар тези пансиони да са незаконни, не би трябвало да бъде престъпление или да крие някаква опасност, ако те просто изучават религията си?
- Надявам се децата там наистина да учат традиционен ислям. Истината е, че има много въпроси „Защо”. Именно затова, докато институциите не приключат проверките си, не можем да гадаем. Можем да си задаваме въпроси.

- В кои градове има подобни пансиони и знае ли се кой стои зад тях, кой ги финансира?
- Пансиони има в Крън, Билка, Люляково, Делчево, Шумен, Кърджали. Повечето от тях работят и до днес, без лиценз. Те обаче не са забулени в такава тайна като пансионите в Айтос и Исперих. Зад всички тези пансиони стоят сдружения с нестопанска цел със сходни имена. Дори от главното мюфтийство не можаха да ни обяснят кой ги спонсорира. Или просто не пожелаха.

- Едно от условията на хората, с които говорихте, бе първо да видят детето и след това да кажат дали могат да го приемат в пансиона. На какви условия трябва да отговаря детето, за да бъде прието в пансиона?
- Децата, които живеят в такива пансиони, са от семейства, които едва свързват двата края. В повечето случаи родителите са разведени. Това и според мен са условията. И да не забравяме най-важното – родителите да не задават много въпроси.

- Доколко правдоподобно звучи отговорът на главното мюфтийство, че не знае за съществуването на тези пансиони. Споменахте, че там всъщност преподават сертифицирани имами?
- Да. Настаняването в пансионите става от сертифицирани имами. Те са и тези, които преподават на децата. Отговорът на главното мюфтийство обаче е, че не знаят за пансионите и курсовете, които се провеждат там. Надявам се ДАНС и прокуратурата да изяснят и това – дали тази дейност се развива със знанието на Главното мюфтийство.

- Главното мюфтийство каза, че ще направи проверка по случая. Какъв очаквате да бъде резултатът от нея?
- От главното мюфтийство вече признаха, че не знаят за съществуването на пансионите и че на този етап единственото легитимно място, където могат да се провеждат коран-курсове, са джамиите в Исперих и Айтос, а не нелицензирани пансиони. Надявам се от Главното мюфтийство да бъдат обективни и да кажат истината.

- Защо, според Вас, хората, които живеят наоколо и ежедневно виждат децата, не сигнализират на властите. Страхуват ли се от някого?
- Съседите не са подали сигнал, за да не си навлекат проблеми. Страхуват се от ДАНС и от прокуратурата.