Близо 400 служители на отделните министерства ще бъдат изпратени от България към секционните избирателни комисии извън страната, за да попълнят съставите на отделните секции, съобщи зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова, която отговаря за провеждането на изборите в чужбина, предаде БГНЕС.

Ситуацията е динамична и в бройката може да има промени, но към този момент се предвижда да бъдат командировани общо 388 служители на всички ведомства, от които 162 от МВнР, обяви Тодорова. Всички останали министерства изпращат различен брой свои служители - 48 от Министерство на правосъдието, 36 от Министерство на финансите, 21 от администрацията на Министерски съвет, 25 от Министерството на регионалното развитие и други. Основно служители ще бъдат изпращани в Турция, където има най-много секции извън страната.

На въпрос на БГНЕС дали външно министерство има механизъм за подбор и контрол на евентуалните зависимости на отделните служители с политически партии, директорът на правна дирекция в МВнР Красимир Божанов отговори отрицателно. По думите му по закон служителите в администрацията на отделните министерства нямат право да членуват в политически партии и попълват декларации за това.

От думите на Катя Тодорова стана ясно също така, че командированите служители няма да преминават специално обучение за работата в СИК. От МВнР са изпратили писмени указания, с които всички служители трябва да се запознаят, посочи тя. "Разчитаме на тяхното отговорно отношение", коментира Тодорова. Тя заяви още, че всички служители, които ще бъдат командировани, са доброволци, а не са изпращани без тяхно желание зад граница за изборите. МВнР е отправило призив и на него са откликнали хора от всички ведомства, които ще бъдат членове на СИК в изборния ден.

Служителите на отделните ведомства няма да бъдат единствените членове на СИК, като голяма част от тях ще бъдат изпратени след консултации между парламентарно представените партии и партиите с членове в Европейския парламент, които текат в момента, обясни Тодорова. За БГНЕС Божанов поясни, че от външно ще комбинират изпращането на служителите и ще се стараят по двама служители от едно ведомство да не попадат в една секция. Няма как в дадена секция да има само служители на министерствата без присъствието на лица, изпратени от партиите, коментира той.

Броят на избирателните секции извън страната ще бъде 426, като над 30% от тях са в Турция, стана окончателно ясно по време на днешната пресконференция в МВнР. Както още преди дни стана ясно, това е рекорд за секции извън страната. От външно припомниха, че още преди месец са изразили опасения, че отпуснатите 1,2 млн. лева няма да достигнат за обезпечаването на изборите извън страната, като се е оказало, че са били прави.

Необходимата сума възлиза на 1,876 млн. лева, изчисляват от МВнР.

През 2005 година, когато е най-големият брой секции извън страната преди изборите на 5 октомври тази година - 341, са били отпуснати 3 млн. лева бюджет. Днес секциите са 426, а са отпуснати 1,2 млн. лева, коментираха от външно министерство. Оказва се, че имаме нарастване с 25% на секции и намаление с 60% на бюджета, изчислиха те. Пари за нормалното провеждане на честни избори ще има и ще бъдат отпуснати, като за това е гарантирал лично премиерът Близнашки. "Същевременно искам да подчертая, че разходите ще бъдат направени по възможно най-икономичния начин", гарантира Катя Тодорова.