Неподвижната 85-годишна Милка Стоянова, която е освидетелствана със 100% инвалидност, станала жертва на собственото си доверие, като допуснала в жилището си изпадналата във финансова криза Йовка Асенова. Пенсионерката не можела сама да се грижи за себе си и домакинството и по препоръка на познати наела мургавата жена за домашен помощник. Месеци наред 42-годишната Йовка вършела съвестно задълженията си, но когато разбрала, че възрастната жена има спестени хиляди левове в скришна дебитна карта, не успяла да им устои.
Ромката започнала да се грижи за възрастната Милка от март 2013 година. Тя не само била вдовица, но и трябвало да се грижи за петте си деца, затова основно се препитавала с почасови грижи за възрастни хора. Така стигнала до дома на пенсионерката, където в рамките на час-два всеки ден чистела, пазарувала и поддържала апартамента. Бабата била много доволна от Йовка и дори станали приятелки. Давала й дебитната си карта за пенсията и мургавата помощница й теглела парите.
Проблеми между двете нямало до януари 2014 година, когато Йовка разбрала, че пенсионерката има и втора дебитна карта със спестени 5500 лева. Това я разгневило и дори потърсила сметка на болната жена защо трупа пари за внуците си, а на нея, която я гледа, плаща едва 120 лева на месец. Затова решила да се справи с тази несправедливост и сама да увеличи заплатата си, като тегли скришом от тайната дебитна карта. Не било трудно - тя била запечатана в плик заедно с пин кода. Така в края на януари Йовка пробвала дали ще успее да изтегли пари. Оказало се, че проблем няма и помощницата редовно вземала картата, отивала до банкомат и след като прибирала парите в джоба, прилежно я връщала на мястото й. В рамките на около две седмици - от 25 януари до 9 февруари тази година чрез 16 транзакции тя успяла да изтегли почти всичко и бабата олекнала с общо 5460 лева.
За лош късмет на Йовка, възрастната жена опряла до спестените пари, тъй като й предстояла операция на очите. Дала картата на нейн познат, който й съобщил лошата новина, че в нея не е останало нищо. Баба Милка веднага поискала Йовка да я придружи до банката, за да попита как е възможно това, но последвали обяснения, че няма време, майка й е болна и прочие, след което помощницата спряла да посещава и да се грижи за болната пенсионерка. 85-годишната жена обаче веднага събрала 2 и 2 и разбрала, че няма кой друг да й опразни сметката освен ромката. Още в началото Йовка не отрекла пред полицаите за стореното. Оказало се, че тя има и страничен бизнес - търгува с турски стоки на пазара. Дори разказала на полицай, че с парите, отмъкнати от бабата, отишла до Турция и напазарувала, за да върти търговия.
И вчера 42-годишната жена отново бе в южната съседка и затова не присъства на делото срещу нея. Тя вече е върнала 900 лева на бабата и декларирала пред адвоката и полицейските служители, че в близките седмици ще възстанови цялата открадната сума. Заради частично върнатата сума адвокатът на пенсионерката, който я представлява в ролята на граждански ищец, поиска Йовка да се доиздължи на бабата, като й плати още 4560 лева. Съдът сметна, че хитрата домашна помощница не само трябва да възстанови докрай източеното от картата на болната старица заедно с лихвите и хонорар на адвоката й, но и да плати 5460 лева глоба в полза на държавата - толкова, колкото си е позволила да отмъкне от безпомощната жена. Заради чистото й съдебно минало Йовка бе наказана с 2 години и половина условна присъда с 4-годишен изпитателен срок. Присъдата на Окръжния съд може да се обжалва пред апелативните магистрати във Велико Търново.