Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме. Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна и не може сама да гарантира своята сигурност.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към гостите на официалната церемония по откриването на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE), предаде репортер на БГНЕС.

Центърът ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на НАТО по света, обясни президентът. Комбинацията от кризи и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата за сигурност в Европа и застрашават демократичните ценности, принципите на отвореното общество и на върховенството на закона, върху които ние базираме своите действия и бъдеще, отчете Плевнелиев. Поради динамичните и трудно предвидими промени в средата за сигурност възникват сложни предизвикателства, добави президентът и посочи, че вече е необходимо да се научим "да противодействаме на новият хибриден тип действия за дестабилизация".

"НАТО е военно-политически отбранителен съюз, който защитава членуващите в него държави и общите за всички нас демократични ценности", коментира той. По думите му, членството ни в НАТО е ключово за България. "То е изпълнен идеал за поколения български политици и най-сигурната гаранция за сигурността на нацията и суверенитета на държавата", подчерта държавният глава.

Изграждането и функционирането на центъра е важна стъпка и добра възможност за укрепване на връзките между държавите съюзници в рамките на алианса, а поддържането на отбранителните способности е постоянен процес, добави той. Този процес трябва да бъде адекватен на предизвикателствата и ресурсно осигурен, посочи президентът.

"Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме. Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна и не може сама да гарантира своята сигурност. Това се отнася в пълна степен за България - ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани и силни, когато сме интегрирани достойно в семейството на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС", заяви Плевнелиев и изрази надежди, че центърът скоро ще бъде акредитиран от Съюзното командване на НАТО.

Центърът е международна организация, създадена със Закон за ратифициране на Меморандума за разбирателство между военните министерства на България, Гърция и Полша относно изграждането, администрирането и функционирането на CMDR COE. Центърът предстои да бъде посетен от комисия на НАТО през ноември тази година с цел получаване на акредитация, чрез която ще получи международен статут. С този акт той ще представлява международно призната организация, която има съществен принос в изследването, изграждането и развитието на способностите на страните-членки на НАТО и техните партньори.

Росен Плевнелиев благодари за подкрепата на партньорите от Полша и Гърция, както и на САЩ "за стратегическото партньорство, което ни помага в пътя на интеграция в достойното семейство на демократичните държави". Заедно с останалите членки на НАТО работим за един по-сигурен, справедлив и хуманен свят, подчерта президентът.

Центърът не е оперативен за действие при възникване на кризи, а е предназначен да създава клъстери в областта на способностите за реагиране и да предоставя специализирана експертиза.