31-годишният Димитър Димитров чу вчера 15-тата поред присъда в живота си. Той ще трябва да прекара следващите 10 години в затвор при първоначален строг режим за това, че нахлул с юмруци в кабината на тираджия и го оставил с разкървавено лице, синини по тялото и без стотинка. От професионалния шофьор била отмъкната чантичка с лични документи, вещи и 1550 евро кеш на обща стойност над 3000 лева. Присъдата може да се оспори пред Апелативния съд във Велико Търново.
Според прокуратурата нападението над някой от чуждестранните шофьори, които минават по бул.“България“ към Дунав мост, за да се отмъкнат парите му за път, било отдалеч премислено и планирано до последния детайл. В него главни действащи лица били проститутките Надежда и Стела. Някоя от тях трябвало да се качи в кабината на набелязания тираджия и ласкаво да му предложи секс срещу заплащане. Докато водачът се чуди как да отблъсне жрицата, от двете врати на камиона трябвало да нахлуят покровителите на проститутките и докато удрят където сварят тираджията, ловко тършуват за лични чанти и вещи, от които може да се изкара някой лев. В този капан на 2 декември 2013 година попаднал Тунджил Исмаил. Той обаче извадил късмет, че е роден в България, владее езика и познава тукашната обстановка. В противен случай най-вероятно следите на ограбения тираджия, който инцидентно преминава през България, щяха да се изгубят и разследването да удари на камък, какъвто в бил замисълът на групичката престъпници. Самият Исмаил вчера дойде в съдебна зала и разказа за кошмарната зимна вечер, която преживял преди близо година.
„Пътувах от Турция през България за Финландия. Спрях на международния път в Русе на бензиностанция „Лукойл“, за да си купя винетка. Чух шумна компания, но не им обърнах внимание. Видях, че има 2-3 момичета, но повече се оглеждах и внимавах за сирийци, които дебнат спрели камиони, в които да се натикат, за да излязат зад граница. Направих си регламентираната почивка и тъкмо щях да тръгвам, когато едно слабо момиче отвори дясната врата на кабината, качи се и започна да ми предлага секс. Докато я отпращах, подсъдимият Димитров изскочи също отдясно в кабината и започна да ме удря, без да каже нищо, без да поиска пари, без да съм го провокирал по някакъв начин“, разказа Исмаил. Малко след първата серия удари се отворила и лявата врата на камиона и в екшън сцената се включил още един побойник. Тираджията попаднал в капан, от който нито можел да се отбранява, нито да види добре нападателите си, нито да избяга. Усещал, че докато го налагат по лицето и горната част на тялото, двамата мъже тършуват из кабината и ровят в джобовете му. Тъкмо когато си мислел, че е на косъм да припадне, хайката избягала.
Оказало се, че вторият участник в мелето е Сашо Йорданов, който живеел с Димитров в апартамента на чичото на рецидивиста. Малко след случая обаче той духнал от България, затова срещу него се води отделно дело и се издирва с Европейска заповед за арест. Заради съучастието в престъплението защитата и самият Димитров докрай оспорваха, че не той е свил чантичката на шофьора, както и че нападението изобщо не е било организирано и премислено.
„Признавам, че бих този човек. Страх ме беше за Надежда, тъй като беше отвлечена вече и тръгнах на бой, за да я пазя. Съжалявам, че бях тая вечер там. До една степен съм виновен, но просто исках да не се стига до други действия, не съм го ограбил предумишлено“, обясни Димитров на съда и поиска да бъде обявен за невинен или да бъде наказан с минимална присъда.
Всичко е станало само за 5 минути - от 21:03 часа до 21:08 часа. От излизането си в края на август 2013 година от затвора Димитров не се е превъзпитал, нито е загърбил престъпните си навици, а започнал да гравитира около проститутката Надежда, от която разчитал за средства. Грабежът е станал по разигран сценарий. А след задържането си на 3 декември Димитър е започнал да манипулира свидетелките и да топи брат си, мотивира се прокуратурата, която поиска 12 години затвор за рецидивиста. Държавното обвинение поиска предадените от 31-годишния престъпник 977 лева да се върнат на нападнатия тираджия. Съдът обаче сметна, че няма достатъчно доказателства, че това е част от откраднатата от Исмаил сума и присъди парите да бъдат върнати на Димитров. Последните три пъти рецидивистът е съден за грабежи.