С особен трепет прекрачих прага на моята родна гимназия и с вълнение влязох отново в моята първа класна стая. С тези думи започна приветствието си към учениците от Английската гимназия „Гео Милев“ министърът на културата в служебния кабинет Мартин Иванов. Той благодари на директорката на гимназията Адриана Митова за поканата да гостува в своето училище двадесет и пет години, след като е завършил средното си образование. Това бяха най-хубавите и най-важните години в моя живот, призна министър Иванов и отправи своите пожелания към учениците и учителите.
Проблемът е, че в нашето общество се сещаме за култура само по някакви празници - на 24 май, за образование на 15 септември, но иначе в ежедневието не се сещаме за тези неща и отношението ни изобщо към творците, към хората на изкуството, на културата, на образованите е много под това, което би трябвало да имаме, каза още министърът.
Гимназията бе поздравена и от областния управител Симеон Иванов. Осмокласниците произнесоха клетвата на най-новите възпитаници на Английската гимназия, а дванадесетокласник рецитира едно от най-известните стихотворения на големия български поет Валери Петров - „Хвърчащите хора“.
Час по-късно министърът на културата гостува на тържеството за началото на учебната година в Националното училище по изкуствата. Директорката Мария Дуканова припомни, че само през лятото талантливи възпитаници на НУИ са донесли 23 награди за училището и за Русе. Започваме мащабна програма за отбелязване на 55-ата годишнина от създаването на гимназията, каза Дуканова. Министър Иванов пожела на учениците и учителите здраве и много нови успехи през новата учебна година и получи от директорката Хроника на успехите на НУИ. С приветствия към тях се обърнаха и областният управител Симеон Иванов, и заместник-кметът Страхил Карапчански. Тържеството продължи с концерт на изявени таланти от училището.