Баскетболистките на „Дунав 8806“ ще домакинстват днес от 18 часа на лидера „Монтана“ в мач за първенство на Националната лига. Вчера „Утро“ разговаря със старши треньора на гостенките Николай Боруков.

- Г-н Боруков, изненадан ли сте от челната позиция на вашия отбор?
- Каква значи да съм изненадан - намираме се в добра моментна спортна форма, играем, печелим! Освен това пътят е прекалено дълъг. Зад гърба си имаме едва 9 мача, а като включим двубоите до края на редовния сезон, за купата и плейофите, се събират към 40 срещи.
- Направи впечатление, че спечелихте леко мачовете си срещу „Хасково“ и „Левски“...
- Надявам се, че и в Русе ще се справим добре. В „Дунав 8806“ играят много добри баскетболистки, но тази натоварваща програма се отрази зле на вашия отбор. Не е лесно да пътуваш стотици километри, после да се върнеш и да играеш през два дни. В този смисъл аз съм склонен да разбера затрудненията на Жоро /Божков/. Забелязвам обаче през последната седмица, че отборът намира верния си път. 
- Как върви шампионатът?
- 4 години бях извън баскетбола и в този период бях гледал само два мача. Намирам, че нивото на българският женски баскетбол е изключително ниско.
- Изключително ниско?
- Ниско е, разбира се. Почти няма отбор, който да има изграден стил на игра. Контрастите са сериозни - след два силни мача обикновено следват два слаби. Само отборът на „Дунав 8806“ се откроява, може би и нашият тим също стои малко повече над другите. Засега. Иначе се забелазва една относителна равностойност с тимове като „Левски“ и „Хасково“, сигурен съм, че и в „Нефтохимик“ ще вземат мерки, за да подобрят резултатите си. Вижте резултатите на националните ни гарнитури в различните възрастови групи. Нас ни няма като сила даже на Балканския полуостров.
- Какво очаквате от дерби мача в Русе?
- След загубите в Европа русенската публика ще очаква и ще иска вече да се побеждава на всяка цена. В този смисъл „Дунав 8806“ ще бъде по-обремененият отбор, така поне си мисля. В същото време очаквам, че нашият тим ще играе по-освободено и без напрежение. Все пак нищо не може да се каже за мач, в който играят жени, особено когато става дума не само за форма, но и за психика.
- Какво е вашето мнение за броя на чужденките в нашия шампионат?
- Мисля, че три състезателки извън България са достатъчни.
- А с какво се занимавахте през последните 4 години?
- С бизнес.