Тази седмица на Корейския полуостров се отбелязва празника Чусок, посветен на богатата реколта през годината. На този празник семейството се събира, за да сподели храната и да благодари на предците си за обилната реколта.

В Северна Корея по това време представителите на властта подаряват и получават луксозни подаръци заради добрата си служба. Източници на онлайн вестника Daily NK твърдят, че освен редовните подаръци във вид на пари, често се подарява говеждо месо и метаамфетамин.

"Неотдавна подкупите за властимащите бяха пари и един шаран или кутия цигари за мъжете. Сега се подарява метаамфетамин и месо", разказва източник на Daily NK, предава в. "Гардиън". Някои хора пътуват с влак до Пекин, за да донесат в Северна Корея китайски алкохол, ликьор, ананаси, банани и други скъпи неща.

Даването и получаването на подкуп се смята за нещо естествено по време на празника Чусок. Подкупите са най-разнообразни. Пример за чести подкупи са представителите на Държавния департамент по сигурността, който ръководи разузнаването, или пък директорите, които разпределят бензина и дизеловото гориво.

В тази страна се произвеждат големи количества метаамфетамини, за да се поддържа стабилна валутата, а наркотикът се използва за облекчаване на определени здравословни състояния. Един грам метаамфетамин струва 100 севернокорейски вона, което се равнява на 13 британски лири. Количеството на подарената дрога зависи от статуса и ранга на човека, който ще приеме подкупа. "Ако ви трябва само печат на даден документ, един грам е достатъчен. Ако обаче искате да правите бизнес с представителя на властта, обикновено се дава един грам и един американски долар", обяснява източникът на Daily NK.

В Северна Корея месото на кравите, умрели от естествена смърт, може да се използва в храната на войниците и представителите на властта. Някои търговци дават подкупи в замяна на прясно месо от умряла крава. Дори когато дават подкуп, хората се преструват, че месото е от крава, умряла по естествен начин, допълва източникът.