Белгийският животновъден сектор е специализиран в производството на свинско и говеждо месо. В резултат на постоянното свръхпроизводство през последните десетилетия Белгия се превърна в основен износител, който продава своите продукти в повече от шестдесет страни. Въпреки това става все по-трудно да се продава месо на вътрешния пазар, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.
С повече от 6 милиона свине, 2,3 милиона говеда и почти 54 милиона пилета, белгийският животновъден сектор е със значителни размери. По данни на Евростат и Фламандския център за агро и рибен маркетинг през 2019 г. Белгия е изнесла 690 172 тона свинско месо, 118 293 тона говеждо и телешко месо и 460 234 тона пилешко месо.
Световен износител
Белгия е петият нетен износител на свинско месо в Европейския съюз. Около 91 процента от износа остава в рамките на ЕС, докато 9 процента отиват в трети страни. Според Белгийския орган за износ на месо (Belgian Meat Office) основната дестинация за свинско месо е Германия, следвана от Полша, Обединеното кралство и Чехия. Извън Европа, основните страни, до които се доставя белгийско свинско месо, са Китай, Япония, Южна Корея, Филипините и Хонконг.
Що се отнася до износа на белгийско говеждо, приблизително 67 процента от продукцията е предназначена за износ. Нидерландия остава най-важната крайна дестинация, следвана от Франция, Германия, Италия и Люксембург. Освен това белгийското говеждо месо се изнася основно за Хонг Конг, Кот д'Ивоар, Гана, Турция и Босна и Херцеговина.
Птиче месо
Белгийското пилешко месо се изнася в повече от 90 страни по света и така Белгия се оказва шестият по големина износител на прясно и замразено пилешко месо в света. Освен от съседите, търсене има и от страни извън ЕС. Например през 2020 г. 35 процента от белгийското пилешко месо е заминало към трети страни, като африканските страни и Обединеното кралство са най-важните купувачи.
Белгийската месна промишленост е важна част от аграрната икономика. Секторът е нетен износител и изнася основно за европейски страни. Части, които не се вписват в европейската хранителна култура, се изнасят в други направления.
„Месо от тук“ 
За насърчаване на износа на месо секторът може да разчита на подкрепата на Фламандския център за агро и рибен маркетинг, организация, която стимулира сътрудничеството между фламандското правителство и селскостопанския сектор. Организацията стимулира и домашната консумация на месо, като организира различни кампании и акции. Например „vlees van bij ons“ или „месо от тук“ е добре познат слоган от години.
Въпреки че оценките показват, че световното потребление на месо ще продължи да нараства през следващите години, в Белгия от години се наблюдава низходяща тенденция в консумацията на месо. Според белгийската статистическа служба белгийците са изяли средно 75 кг месо през 2019 г., в сравнение с 82 кг през 2010 г. Това е тенденция, която е видима при всички видове месо.
Консумация на месо
Въпреки че консумацията на пилешко месо в ЕС засега продължава да се увеличава, Европейската комисия прогнозира общо намаление с 1 кг месо на човек до 2030 г. Консумацията на говеждо и свинско ще намалее. Увеличава се броят на хората, които съзнателно ядат по-малко месо. Те често са млади хора, жени, хора с по-високи доходи и хора, които са по-добре образовани.
Въпреки факта, че консумацията на месо намалява, производството му продължава да расте. Но Белгия, както и Нидерландия, наскоро бяха подложени на тежки критики за въздействието, което производството на месо оказва върху околната среда и местното биоразнообразие. Все повече и повече хора призовават за намаляване на добитъка в бъдеще. Какъв ефект може да има това върху износа, засега остава неясно.
(Новина, избрана от белгийската агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)