25-годишен кърджалиец не бил приет на работа в „Теклас България", защото не знае турски език. Това обяви пред bTV майката на младежа.
Големият й син подал документи за работа във фабриката, но му било отговорено, че няма шанс, защото не владее турски език. Участничката в телевизионната анкета сподели, че същият проблем срещнала и дъщеря й, която искала да започна работа като продавачка.

Темата бе пренесена в телевизионния дебат, в който участваха 7 от 137-те кандидати за депутати, за което 24rodopi.com вече информира.
Друга кърджалийка пък сподели пред камерите, че почукала на врата в Общинска администрация, а отвътре глас я поканил с думата „Буюрун". След като служителят се поокопитил, казал „Заповядайте". „Не искам в Общината да говорят на „ефенди" и „буюрун", категорична бе възрастната дама. Кърджалиец реагира, че това не е вярно и че в Администрацията работят 50 % турци и 50 % българия.
Кандидатът на АБВ предложи както има изпит за владеене на български език при прием на 7-класници, същият тест да бъде въведен и при назначаване на работа.

В дебата се включи и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който предупреди, че партията, която тръгва от тази плоскост към изборите, само ще загуби и ще помогне за ДПС. Той нарече „елементарен" въпроса дали в Кърджали трябва да се владее турски език, за да се постъпи на работа. Според него задаващият такъв въпрос демонстрирал неуважение към жителите на Кърджали. „Няма критерий за задължително владеене на турски език", заяви още кметът.