НАП не изисква данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща. Това съобщиха от приходната агенция, след като стана ясно, че техни клиенти са получили съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти.
В електронните писма на английски се съобщава за възстановяване на данък от 977,93 лева и най-вероятно се касае за опит за измама. Съобщението е изпратено от [email protected] и в него има прикачен файл, който отвежда към пълно копие на английската версия на сайта на агенцията. В него се искат данни за дебитна карта, включително и кодове за сигурност и IBAN.
Служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изпращана по електронна поща, се казва в съобщението на данъчните.
НАП е сезирала правоохранителните органи, по случая тече разследване. Гражданите, получили писмо с подобно съдържание, могат да се свържат с агенцията за допълнителна информация на телефон 0700 18 700.