Отбор от четирима телефонни измамници задържаха по време на акция в района на язовира край Тетово полицаи от Благоевград, Русе и Търговище. Мошениците са спипани по средата на опит за поредна измама. Операцията в сряда вечерта бе ръководена от ГД „Национална полиция“, а вчера главният комисар Георги Костов свика специална пресконференция в София, за да оповести резултатите от акцията.
Трима от партньорите в криминалния бизнес са известни във Ветово като едни от най-оборотните измамници и славата им се носи из целия район. Те са отведени в Разлог, тъй като са мамили наивници в тази част на страната и се очаква да бъдат задържани за 72 часа.
С най-солидно досие в групичката се оказва 28-годишният Димитър Атанасов по прякор Сисито. Той доскоро лежал в затвора за театри по телефона, с които измъквал кръгли суми от наивни старци, които вярвали, че спасяват близки в беда. До дни пък е трябвало да започне да изпълнява пробацията, на която е осъден също за измами.
Останалите задържани са 42-годишният Марин Илиев и 25-годишният Васил Василев, за които също се твърди, че имат присъди за алчни подигравки с пенсионери по телефона. Единствената нова звезда в комбината е 21-годишният Димитър Петров, който досега е бил чист като сълза, но явно е решил, че е крайно време да се включи в далаверата. При обиски от четиримата и колата им са иззети множество мобилни телефони и 8 СИМ карти. 
Разследването срещу ветовчаните започнало след сигнали за 9 телефонни измами в района на Благоевград за общо 32 000 лева и то само в рамките на около 2 седмици. Подмамването на заблудени пенсионери ставало по схемата, при която им се обаждал уж близък приятел или роднина, който имал спешна нужда от пари за климатик, радиатор и друга битова техника. За по-голяма убедителност на подлъганите звъннвал и друг член на групата, който се представял за служител от голям магазин и потвърждавал необходимостта от капаро. 
„Сложността в разкриването на този вид престъпления е в дистанционния им характер. Група, обикновено организирана на фамилен принцип, избира места, на които има добра видимост и относителна сигурност, че няма да бъде обезпокоявана и оттам се водят разговорите. СИМ-картите обикновено са регистрирани на трети лица, които нямат нищо общо с престъпленията, а след приключване картите веднага се унищожават и групата си набавя нови. През цялото време и куриерите, и жертвите се следят до получаване на парите и приключването на „сделката“, обяснява  началникът на сектор „Престъпления против собствеността“ Златка Падинкова.
„По никакъв повод не давайте пари на непознати!Такова искане е сигурен индикатор за измама. В случай, че получите телефонни обаждания с подобни искания, веднага потърсете свои близки, сигнализирайте в полицията, но в никакъв случай не се доверявайте сляпо на непознати!“, апелира към хората Костов.