С бедни работници няма как да имаме високи пенсии. Това посочи икономистът Лъчезар Богданов в ефира на БНТ. По неговите думи е необходимо да бъдат увеличени осигуровките, за да може да получаваме и по-високи пенсионни плащания. „В България работят малко хора, а и труда им е ниско производителен. Пазарът на труда и инвестициите в него трябва да са водещи“, обяснява експертът.

Според икономиста у нас е необходима промяна в пенсионната система. „Голям процент от българите се пенсионират до 59-годишна възраст. Има и близо милион инвалидни пенсии, което е нереално. Работещите хора стават все по-малко спрямо пенсионерите. На всички е ясно, че макроикономически няма как да се издържи“, обяснява Богданов.

На същото мнение е и бившият министър на социалната политика Иван Нейков. Той подчертава, че е невъзможно с ниски осигуровки да искаме високи пенсии. По думите на експерта е необходимо и доходите у нас да нараснат.

Иван Нейков подчертава, че в момента най-голямото предизвикателство пред новия кабинет ще бъде трудовото законодателство. "Там е ясно какво трябва да се направи, макар че никой не се заема. Ако променим законодателството, икономиката няма да има проблем", смята той.