След цялата тази история с цялото си уважение и искрено ви казвам, че не можах да разбера какво стана. Мислех си, че бият баба ми, защото ние сме цигани, а всички във Ветово скачат на бой срещу нас, заяви вчера пред Русенския районен съд 27-годишният Росен Атанасов. Ветовчанинът бе задържан след като нагло нападна екип на бТВ, тръгнал да разследва телефонните измамници в Русенския край. Вчера прокуратурата поиска Атанасов да остане за постоянно в ареста, а съдът сметна, че засега мястото му е точно там.
Атанасов е съжалил за стореното и на практика е направил самопризнания. Стигал е два пъти до съд като единия път е освободен от наказателна отговорност, а втория път е осъден условно. Сегашното престъпление е извършил в изпитателния срок. Явно паричната санкция и условното осъждане са били безрезултатни и не са го превъзпитали, тъй като не е престанал да върши престъпления, мотивира се прокуратурата.
Ще помоля да се абстрахирате от вдигнатия медиен шум, а да се съсредоточите в кориците на делото, обърна се към съда адвокатът на агресивния ветовчанин. Защитата посочи, че хулиганството, за което той е задържан, не е тежко престъпление и може да се накаже дори с пробация. „Росен не е бил наясно, че баба му разговаря с телевизионен екип, а помислил, че някой заплашва близките му. Щом обаче разбрал, че става въпрос за репортери от бТВ се оттеглил и изчакал на място да дойде полиция. Журналистическият екип прибързано е извършил посегателство върху личния живот на семейството на обвиняемия, тъй като е бил грешно подведен, че отива при телефонни измамници. Росен няма висящи производства за измама на възрастни хора по тази схема“, посочи още адвокатът му.
В крайна сметка съдът сметна, че на 4 септември Росен Цветков е безпричинно ударен няколко пъти от ветовчанина по хулигански подбуди и с това на репортера е нанесена лека телесна повреда. И тъй като има реална опасност Атанасов да извърши друго престъпление, след като не се е превъзпитал от предишните си осъждания, съдът го остави за постоянно в ареста. Мярката за неотклонение най-вероятно ще бъде обжалвана другата сряда пред Окръжния съд. Обвиняема по делото е и София Василева.