Украинската агенция УНН разпространи информация за тайна среща на Петро Порошенко и помощникът на Владимир Путин – Владислав Сурков в Киев в неделя, 7-ми септември, но нито Украйна, нито Русия излизат с официално съобщение за това.
Само малък кръг хора са посветени в провеждането на срещата, не е ясно и какви са били обсъжданите теми. От пресслужбата на украинския президент нито са потвърдили, нито са отрекли информацията.

От началото на 2014 година досега Владислав Сурков е идвал два пъти в Киев. Според експерти, на срещата му с Порошенко е бил продължен диалогът от Минск във връзка с договорения особен статус на някои райони от Източна Украйна.

За днес е планирано посещение на Петро Порошенко в Мариупол, където са най-чести нарушенията на примирието. „Днес, 8 септември, президентът на Украйна Петро Порошенко ще направи работна визита в Донецка област. Очаква се президентът да посети промишлени предприятия и обекти от транспортната инфраструктура на Мариупол”, се казва в съобщението на градската администрация в Мариупол.