Ветовчанинът Росен Атанасов е задържан за три денонощия в ареста за причинена лека телесна повреда, съобщи вчера окръжният прокурор Георги Георгиев. Ако до вторник се съберат доказателства за вината му, ще бъде гледана мярката му за неотклонение. Както „Утро“ писа, роднини на телефонни измамници във Ветово нападнаха репортера на бТВ Росен Цветков и оператора Любен Кацаров, докато двамата разследваха в градчето схемите за нови телефонни измами. От заснетите кадри се вижда, че най-агресивни са мъж и жена - въпросният Росен Атанасов, който удари с юмрук репортера, и София, която повреди визьора на камерата на екипа. Засега тя не е задържана, тъй като не са налице предпоставки за извършено престъпление, каза още говорителят на Районната прокуратура Радослав Батанов.
Росен е брат на Атанас Атанасов-Стамат, който е лидер на престъпната 5-членна група, успяла да измами с общо 22 400 лева 83-годишна баба от Долна Оряховица, като разиграли пред старицата шест различни сюжета на схемата „Необходими пари за операция на близък“.
Междувременно Стамат е успял да измами и още една жена от Павликени за 1280 лева, стана ясно от съобщение на ОД на МВР във Велико Търново. Работата по случая е започнала на 22 юли след сигнал от 85-годишна баба. Измамата отново е „Дай пари за операция на близък“. След проведено разследване криминалистите от Павликени са влезли в дирите на трима ветовчани и миналия четвъртък са ги арестували. Този път водач на групата е доайенът на ветовските измамници Иван В., на 56 г. Другите двама са Атанас-Стамат, на 30 г., който в четвъртък следобед екипът на бТВ издирваше във Ветово, и братовчед му Атанас, на 33 г. С постановление на прокуратурата във Велико Търново Иван е задържан за 72 часа, Стамат е пуснат на свобода с подписка, а братовчед му е под домашен арест.
По повод непрекъснатите телефонни измами, от които страдат предимно възрастни хора, главният прокурор Сотир Цацаров в събота е разпоредил всички висящи дела срещу телефонни измамници от областите Русе и Велико Търново занапред да минат под специалния надзор на прокуратурата. Причината за тази заповед са оплакванията на потърпевшите, че МВР и прокуратурата са безсилни срещу наглите и изобретателни престъпници.
По данни на МВР Русе, Разград, Велико Търново и Търговище са областите, в които има регистрирани най-много ромски фамилии, които си изкарват хляба само с разказване на лъжливи истории по телефона. Вкарването им в затвора обаче е трудно, защото старците доброволно си дават парите, вместо преди това да проверят дали техните роднини наистина са пострадали или представилите се за доктори и полицаи ги лъжат, за да им вземат парите, обясниха криминалисти. По думите им в момента доста ветовски измамници са в затвора, но тяхното място веднага се заема от младите членове на фамилиите, които продължават престъпната дейност с нови сили.