Да бъдем единни като капките в морето, като птиците в ятото, като дърветата в гората, призова поетесата Мира Душкова в словото си за духа на Съединието по време на церемонията пред Паметника на свободата, където русенци почетоха 129-тата годишнина от историческото събитие. От всеки от нас зависи какви ще бъдат морето, ятото, гората, заяви тя своята гражданска позиция. Емоционалното слово на Мира Душкова за първи път разчупи строго официалния протокол, характерен за подобни чествания.
Всичко останало мина по познатия сценарий. За значението на Съединението на Княжество България и Източна Румелия говори и областният управител Симеон Иванов. А русенският митрополит Наум заедно със свещеници отслужи благодарствен молебен. Негово високопреосвещенство напомни за чистата православна вяра и родолюбието на нашите деди, които са  насърчавали подвига им. За тържествената обстановка допринесеха почетният караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
Празникът бе уважен от новия генерален консул на Русия в Русе Татяна Грушко, от кандидат-депутати и политици, граждани. Група бесарабски българи от Измаил, Украйна, също присъстваха на тържеството и след поднасянето на официалните венци се присъединиха към гражданите, които положиха цветя на паметника.