Заварих една структура, която е разградена буквално. Това заяви новият шеф на Митниците Ваньо Танов пред bTV.

Има промени в Наредбата и закона, което прави действията на система невъзможни, смята той. До момента дупката в системата е 617 милиона лева. Това е неизпълнение на плана по отношение на приходите от акциз и ДДС. Има достатъчно механизми, с които да може до известна степен тази дупка да бъде покрита, каза още Танов.

По думите му трябва да бъдат свити разходите. "Много лесно се събаря една къща, но много трудно се възстановя от руините", заяви Танов. "Сега се вижда, че ние сме се върнали в 90-те години в системата на митниците", каза още той.

Танов разкритикува остро кадруването в агенцията при управлението й по време на кабинета „Орешарски”. Назначаването на 78 „парашутисти” възмутило най-силно Танов, който при предишния си мандат на същия пост обеща назначение на футболиста Вучката, който „рита топка” с тогавашния премиер Бойко Борисов, както разкри изтекъл в публичното пространство телефонен разговор.

„Спряха конкурсите, назначенията стават по заобиколен начин, на хора отвън. Само през нощта на 11 срешу 12 са направени над 20 назначения – това са стратегически рокади”, коментира Ваньо Танов.

В отговор на въпрос дали назначенията при предходното ръководство са ставали „с вдигане на телефона” той попита: „Как иначе се назначава човек, който няма никакъв опит?” По думите му, много служители, уволнени дисциплинарно при неговото управление, са били възстановени на работа.

Танов отклони въпроса за кадруването в Митниците, като насочи коментара си към друг скандал, свързан със специални разузнавателни средства – този със спряната проверка в пивоварната на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. „Донесох самото постановление за прекратяване на делото. На 5 януари в редакция са предадени дискове – как е възможно на 5 януари да има файлове от разговори, които ще се проведат два месеца по-късно?”, попита Танов и продължи с обяснение за производството на „пивна мъс, която поддържа дрождите в активно състояние”. „Целта на една проверка не е да спреш производството, а да го вкараш в законовите норми”, допълни той.