Легендарният кораб-музей „Радецки“ акостира на Понтон №5 в Русе след профилактичен ремонт в Русенската корабостроителница. До края на седмицата той ще бъде отворен за посещения на русенския бряг. Сред експонатите на борда е факсимиле на прощалното писмо на Христо Ботев до съпругата му Венета, както и мастилницата, с която то е написано. Тя е дарена на музея от племенника на капитана на парахода.
Корабът е реплика на плавалия под австрийски флаг оригинален съд, който е купен от българското правителство след Освобождението и символично е закотвен срещу местността Текирдере край Свищов, където са слезли руските войски. През 1924 г. обаче корабът е бил нарязан за скрап. Сегашният кораб е дарение на Параходство БРП и е носил името „Пловдив“ до 1966 година, когато е преобразен в точно копие на светинята „Радецки“ със събрани от 1 200 000 български деца средства.
„Повредата дойде заради високия Дунав в началото на лятото, когато водата влачеше много дънери и чукани. На 4 юни по време на разходка подводен плаващ предмет беше засмукан от гребните колеса и така едно от тях - дясното, блокира. Това наложи и ремонта. Той продължи 25 дни, а нужните 30 000 лева бяха отпуснати от АЕЦ „Козлодуй“, обясни Божин Божинов, който от 15 години е капитан на историческия кораб.
„Ще останем на русенския бряг няколко дни, но не знам дали ще бъдем тук на Съединението, защото се очаква тогава да пристигне корабът „Георги Измирлиев“ на БРП, който ще ни провлачи до Козлодуй. Има идея да се направи ново копие на „Радецки“ с модерно задвижване и навигация. Така корабът ще има възможност да плава из големите реки из Европа, да популяризира българската история и да развява националния трибагреник“, каза още капитан Божинов.