От няколко дни паметната плоча, която припомня за един от най-именитите кметове на Русе - Кирил Старцев, е изтръгната от мястото й в началото на улицата, носеща неговото име. Направо се поболях, като видях, че на мястото й е останала само подложката от врачански камък, каза вчера Сашо Апостолов, който лично е изработил плочата преди близо двадесет години.
Неизвестни са демонтирали гранитната плоча заедно с металните букви, напомнящи за русенеца. На сградата отсреща, където се намира банков офис, има камери, така че при добро желание би могло да се провери дали не са записани действията на мародерите, надява се Апостолов. Плочата е поставена там през 1997 г., тогава имаше тържество, водосвет, голям празник беше, спомня си Сашо Апостолов. След това на няколко пъти вандали изтръгваха по някоя и друга буква от надписа, но до такова драстично изкъртване на паметната плоча не се беше стигало, припомня огорченият специалист по паметниците на културата.
Кирил Старцев става кмет на Русе през декември 1934 г. Още в първите години на кметуването си той преобразява центъра на града - тогава е построена Съдебната палата, благоустроен е районът около нея, направено е ново оформление на централната градска градина, построени са Халите. Пак по времето на Старцев е благоустроен крайбрежният булевард с твърда настилка, тротоари, парапет и се засаждат кестенови дървета. Тогава е построен е прочутият Мост на въздишките, започва строежът на голяма модерна баня. На 14 септември 1944 г. Кирил Старцев предава поста на новата власт на Отечествения фронт. По-късно е репресиран и през 1956 г. е арестуван и изпратен в Белене, където остава до 1959 г. Умира 67-годишен на 12 декември 1962 г.