Едно средностатистическо домакинство ще топли двустаен апартамент от 65 квадрата с газ за 100 лева на месец тази зима. Това показват изчисленията на „Овергаз Север“. За сравнение за отопление на същото жилище с електричество това домакинство ще трябва да задели 180 лева.
За да си подсигурят топлината в тристаен апартамент от 80 квадрата, газифицираните ще платят в студените месеци по 127 лева - със 78 лева по-малко, отколкото ако използваха ток за същите нужди.
Разликата идва от различната стойност на киловатчас, произведен от различни енергоизточници. Към момента киловатчас енергия от природен газ струва на бита 11,9 стотинки с ДДС. Цената на електричеството пък е 17,3 стотинки за киловатчас, а на нафтата за отопление - 20,6 стотинки.
Домакинствата предпочитат отоплението и готвенето на газ, защото не зависят от градусите навън. Ако използват климатик и температурата навън падне под нулата, ефективността на уреда рязко намалява.
Експертите посочват като друго предимство на отоплението с природен газ така наречената инертност или по-бавното изстиване - радиаторът продължава да отделя топлина, дори след като е изключен. Бойлерът на синьо гориво пък загрява водата три пъти по-бързо от електрическия, което осигурява допълнително пестене на енергия.
В съветите си за икономия експертите препоръчват настройките на газовия котел да са съобразени с квадратурата на помещенията и броя на отоплителните тела в тях - били те радиатори или конвектори. Ефективното газово оборудване намалява консумацията на синьо гориво с около 15%. Затова е от съществено значение правилната конфигурация на уредите спрямо нуждите на домакинството.
До 30 септември 2014 г. всички индивидуални битови клиенти, които сключат и заплатят договор за присъединяване към газоразпределителната мрежа на „Овергаз“, ще получат електронен ваучер за природен газ на стойност 400 лв. с ДДС.
За да се възползват от условията на промоцията, всички клиенти трябва в срок до 30 септември да заплатят задълженията си по договор за присъединяване към мрежата на газоразпределителното дружество.
Ваучерът се зарежда еднократно по сметка на клиента и с него се покриват задълженията за консумиран природен газ до пълното му изчерпване. В периода на провеждане на кампанията всички настоящи и бъдещи битови клиенти на „Овергаз“ ще могат да закупят подбрана серия газови котли от ARISTON и BOSCH с до 17% отстъпка от стандартните цени.