Енергийният борд трябва да предостави платформа за експертен диалог между всички участници в системата, какъвто до този момент е липсвал. Досега държавата не е показала достатъчно потенциал за взимаме на експертни решения.

Това заяви в началото на първото заседание на Енергийния борд служебният вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева, предаде БГНЕС. Вицепремиерът припомни, че още при встъпването си в длъжност служебното правителство е поело ангажимент за създаване на Енергиен борд, като инициативата е дошла от участниците в него. Основната задача на борда ще бъде да предостави платформа за диалог и предлагане на решения, поясни Захариева.

Вицепремиерът побърза да добави, че Енергийният борд няма как да взима решенията, които ще се взимат от правителството, парламента и ДКЕВР, но при отказ да приемат дадено решение държавните институции ще трябва да обяснят защо не са съгласни с предложено от борда решение.

Бордът нямаше как да бъде по-малък, отчете Захариева и сподели, че според нея в него е постигнат максимален баланс между представители на бизнеса, потребителите, синдикатите и т.н.

Най-належащият проблем са дисбалансите в системата, посочи Захариева, според която без спешни решения тя е застрашена от колапс. Досега държавата не е показала достатъчно потенциал за взимане на експертни решения, като много често те са били вземани със съмнения за политически привкус, обяви вицепремиерът. Енергийният борд трябва да помогне на държавните институции с експертност, изрази надежди тя.

Никой от участниците в системата не трябва да плати цената на тези дисбаланси сам, категорична бе тя и повтори, че до този момент е липсвал експертен диалог между всички заинтересовани страни, а Енергийният борд трябва да осигури именно този диалог.

На днешното първо заседание трябва да бъдат утвърдени принципите на работа, като на първо място е върховенството на закона и спазването на законите такива, каквито са приети от Народното събрание, посочи Захариева. Освен това бордът трябва да работи за осигуряване на атрактивен пазар, но и за социална политика и достъпни цени, опазване на околната среда, равнопоставеност на участниците и други.

Необходимо е да се каже истината за състоянието, в което се намира системата и да имаме откровеност и отговорност, призова преди началото на заседанието Захариева. Веднага след нейното изказване пред Енергийния борд доклад за състоянието на енергетиката ще изнесе министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, като самият доклад ще бъде качен на сайта на министерството.

Открити за медиите на днешното първо заседание на борда бяха само първите няколко минути по време на изявлението на Екатерина Захариева, като по време на самото заседание ще бъде обсъден въпросът дали от следващия път заседанията да бъдат открити под някаква форма за медиите. Всички протоколи и становища на участниците ще бъдат публикувани в интернет, гарантира вицепремиерът.

Преди началото на заседанието вицепремиерът не коментира пред медиите никакви актуални въпроси, свързани най-вече с исканото от EVN увеличение на цената на тока. Не са предвидени изказвания пред медиите и след края на днешното заседание, като до медиите ще бъде разпратена единствено информация от пресслужбата на Министерски съвет за това как е протекло заседанието.