Женски бизон е починал в Столичния зоопарк днес, предаде БГНЕС.

Освен това има още един бизон, който също е в тежко състояние.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че от последните изследвания, които не са окончателни е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка е, че в храните им е имало силно токсични вещества. Ветеринарните лекари, които отговарят за лечението на вече заразени животни не криели големи надежди за тях, защото веществата са били силно токсични.

Столичният кмет гарантира, че отдавна са спрени храните, чрез които се предполага, че са попаднали токсините, а останалите животни се хранят с новодоставени и проверени храни. Още от миналата седмица се прави вътрешна проверка от страна на общината, каза още Йорданка Фандъкова.

БГНЕС припомня, че вчера в зоопарка умря друг бизон. Столичният зоопарк бе затворен на 25 август след като тревопасни животни в него измряха за кратко време. При първоначалната проверка бе съобщено, че причината е наличието на пестициди в храната на животните. Три гаура, един як и една камила умряха в зоопарка за един ден. На 29 август зоологическата градина отново отвори врати.