Екип от френски специалисти от университета в град Безансон извърши анализ на две тесли от колекцията каменни брадви и тесли на Регионалния исторически музей. Древните сечива са открити при разкопки на русенски археологически експедиции и мнението на българските експерти бе, че са изработени от полускъпоценния минерал жадеит.
Микроскопският анализ е направен от екипа на проф.Пиер Петрокен, който през пролетта на 2014 г. посети музея, където получи съдействие от археолога Димитър Чернаков. Изследванията показали, че теслата, открита при разкопки в пещерата Водна до село Табачка в пласт от ранната каменно-медна епоха (4800-4700 г. пр. Хр.), е направена от екложит - изключително твърд и здрав минерал, разновидност на жадеита, с произход от района на лигурийските Апенини.
Другата тесла, намерена при разкопки на Русенската селищна могила в пласт от късната каменно-медна епоха (4550-4200 г. пр. Хр.), е от минерала серпентинит, който е също с повишена твърдост и се използва в бижутерията. Върху повърхността й са открити следи от обработка на метал - мед и злато. Двете сечива са били използвани в най-древната металургия в земите на днешна Русенска област. Находки от този тип се срещат изключително рядко в българските музеи. Двата артефакта вече са включени в постоянната експозиция на Историческия музей.