Една Балканска лига по баскетбол има голямо бъдеще, стига да се намерят подходящите отбори за участие. Това сподели старши треньорът на шампионките от Дунав Русе Георги Божков преди първата тренировка за сезона.

Той лансира тази идея още преди година, когато стана ясно, че условията за участие в Купа Европа са непосилни за русенските баскетболистки – най-вече заради тежките пътувания. "По този начин, както е разпределена Купа Европа, ние нямаме никакво желание и сме обявили във ФИБА, че по този регламент няма да участваме", подчерта отново Божков.

Днес в зала "Дунав" за първа тренировка се събраха почти всички състезателки, с изключение на две от трите американки. 23-годишният гард Талия Мейбъри, която през миналия сезон е играла в професионалния женски тим на "Броде Бамберг" от Германия, не е успяла да пристигне поради семейни проблеми. Кристина Сантяго, която за трета поредна година ще бъде част от тима, ще бъде в Русе след седмица. Така на терена излезе единствено Латриша Лъвингс, за която това е първа среща с европейския баскетбол.

Американката сподели, че е приела да играе в Русе, след като е разбрала, че вече трета година в тима има друга американка. Освен това се надява да помогне на отбора да спечели отново шампионската титла. "Зная, че ще имам нужда от време да се адаптирам, но момичетата тук много ми помагат, а и обичам новите приключения, обичам да се уча, така че мисля, че всичко ще бъде наред", каза Латиша Лъвингс.

Георги Божков разчита най-вече момичетата да са здрави, да нямат контузии и да могат да направят силен сезон за радост на феновете. Надява се, че новите попълнения ще подсилят отбора. "Латриша е център, за първа година идва в Европа, смятам, че има много добър потенциал за развитие. Със сигурност ще й трябва време, но тя има много добри качества като защитник и се надявам да бъде много полезна на отбора. Другото момиче Талия е отличен плеймейкър и много агресивен състезател, с 19 точки средно на мач в едно добро първенство, с отлични данни", каза още Божков.

Като подготовка за сезона русенските баскетболистки ще участват в два международни турнира в Румъния и в турнира "Русчук", който по традиция се организира в края на септември в Русе. И през тази година пред момичетата ще има две цели – шампионската титла и Купата на България, подчерта зам.-кметът Свилен Иванов, който е и член на ръководството на клуба.

"Радвам се, че за поредна година, въпреки трудностите, които имаме както всички в спорта, успяхме да съберем качествен отбор и запазихме най-добрата ни американка от миналата година Кристина Сантяго. През този сезон женският и баскетболния клуб в Русе се обединиха, като целта е да има сериозни промени в баскетбола, които да доведат до сериозно развитие. Още повече, че следващата година ще имаме готова зала, в която някой трябва да играе", каза още Иванов.