Лекарите и техните колеги от Здравната каса са категорични, че диагнозата Прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен, е нелечима. Затова и никой не отпуска каквито и да е лекарства на хората, на които съдбата е вписала тези тежки определения в рецептурната книжка.
Едно русенско момче е на път да разбие това клише и въпреки всичко да продължи борбата за живот. Всъщност сам не би могъл. До него е майка му и вълшебник-рехабилитатор. Става дума за Борислав Пенков, за когото точно преди две години предстояха лечение в клиника в Израел и други процедури, но
парите решиха той да остане тук, в Русе
Сега момчето е ученик в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Интериорен дизайн“. Разбира се, че не може да посещава занятията, тъй като е прикован в инвалидна количка, но учителите от гимназията го посещават редовно и са доволни от възпитаника си. Всъщност на мен така ми е по-добре да уча, тъй като няма кой да ме закача, внимавам и каквото не разбирам, питам веднага и ми става ясно, пояснява Боби.
Тази вечер на своя Коледен концерт музикантите от Биг Бенда ще разкажат за този смел русенски тийнейджър и ще се опитат да го подкрепят финансово. Пари пак са нужни. Този път за рехабилитация, която наистина прави чудеса.
Когато страшната болест започва да превзема тялото
на Боби, първо отслабва мускулите му, краката отказват да го държат, ръцете не се подчиняват, а гърбът му се изкривява. На всичко отгоре дистрофията посяга и към сърцето - нали и то е мускул, не е пожалено. Докато е съвсем мъничък, Боби няма никакви проблеми - расте нормално, играе, проговаря и роднините му се радват на слънчевото дете. След седмата си година обаче започва да се спъва и пада по-често от връстниците си, умората идва при него по-бързо, затруднява се да изкачва стъпала... Следват болници, изследвания, диагнози и почти никакво лечение, тъй като лекарите са на мнение, че прогнозата за него не е от най-благоприятните.
Майка му започва да търси варианти за изход
от на пръв поглед безнадеждната ситуация. Намерих в интернет форум на родители, чиито деца имат същото заболяване и се свързах с тях, разказва Кремена Пенкова. От тях научила, че в Израел съществува клиника за биокорекция, в която работи руският проф.Василиев. Макар че за семейството това е единственият лъч надежда, безпаричието взема връх и Боби не успява да замине.
Тъй като майката Кремена е непримирима с диагнозата на детето, търси начин и успява да набави у дома си масажно легло. Виждах, че има напредък и реших да започна работа, разказва младата жена. Намерила чудесно работно място, с добра заплата и прекрасни колеги, но у дома нещата тръгнали назад. Ясно станало, че без ежедневни и постоянни грижи към Боби нещата няма да се получат. Затова се лишила от всички онези блага на добрата заплата и останала пак до сина си като личен асистент.
През месец май тази година приятели показват на Кремена възможен вариант в лицето на
лечебния масажист Станислав Стоянов в София
Мускулите му бяха почти напълно атрофирали, тялото му беше станало цялото на буци и беше направо безнадеждно, разказва майката. Все пак срещата със Станислав дава нови сили в битката срещу диагнозата. Специалистът започва работа, без да обещава чудеса. По три дни той работи с Боби, обучава Кремена и държи на тази точна и упорита схема, която се повтаря през всеки 20 дни.
От юни досега краката и гърбът на Борко се отърваха от втвърдяванията и мускулите му станаха като на здрав човек, щастлива е майката. Сега остава да продължат, за да възбудят нервите и да накарат крайниците отново да слушат командите на мозъка му. Колко болка е изпитал през това време, само момчето си знае. За тренировките по ходене на Боби е нужна специалнa проходилка. Справка в интернет сочи, че те са на цени от 2000 до 4500 лева - сума, абсолютно непосилна за семейството. Затова и спешно търсят вариант уредът да бъде изработен ръчно, от достъпни материали и пак да изпълнява същите функции.
Сега ще се събират пари за постижимото - плащането за рехабилитацията в София и
лекарствата, които Здравната каса не поема
Всеки час там струва 60 лева, а един сеанс трае около два часа и половина. Лекарствата пък са около 200 лева на месец. Въпреки всички трудности, Кремена и Боби не се отказват. 
Когато преди две години за първи път се срещнахме с Борко, той прекарваше голяма част от времето си пред компютъра в играта Sim Ciry 4, където проявяваше  таланта си на архитект в създаването на  градоустройствени планове. Вече е голям и идеите си подкрепя с теория, която учителите от Стоителната гимназия му преподават у дома. Тийнейджърът е готов да разбие всички медицински определения и отново да стане на краката си.
Към неговата борба се присъединяват както музикантите от Биг Бенда, така и приятели на Кремена от Испания, които подготвят благотворителен Коледен базар.
Дарителските сметки в България са:
Postbank-BIC:BPBIBGSF;
IBAN:BG42 BPBI 7921 5042 8059 01 - в левове
на името на Борислав Валентинов Пенков