Гласуването с преференции се запазва и за извънредните парламентарни избори на 5 октомври, но този път е невъзможен конфузът 15/15 от евроизборите през май, когато никому неизвестният Момчил Неков свали от първото място в листата на Коалиция за България тогавашния председател Сергей Станишев. Късметът на родения в Силистра 28-годишен активист бе двоен - първо, номерът му в листата /15/ съвпадаше с номера на лявата коалиция /15/ и второ - достатъчни бяха 7% преференции за разместване на листата.
Преференциите посяха смут и в Реформаторския блок, след като ДСБ мобилизира избирателите си да посочат Светослав Малинов като предпочитан евродепутат и така вторият Малинов измести от първото място Меглена Кунева.
Правилата за парламентарния вот на практика бетонират водачите - за свалянето им от върха са необходими преференциите на над 50% от гласувалите за съответната листа.
Ако 40% са гласували с преференция, а останалите 60% не са отбелязали предпочитание, това не се отразява на водача, защото се смята, че въпросните 60% дават своя вот за него.
От второто място нататък обаче няма застраховани. Важно е да се знае, че за да бъдат преференциите за отделния кандидат валидни, гласовете за него трябва да са минимум 7 на сто от всички валидни гласове за кандидатската листа, посочи членът на Централната избирателна комисия и бивш председател на Районната избирателна комисия /РИК/ в Русе Камелия Нейкова.
Така при примерна тежест на един мандат 10 000 гласа само 700 бюлетини ще бъдат достатъчни за рокади от второ място нататък.
По отношение на преференциалния вот председателят на РИК Десислава Дивчева подчертава изрично, че той може да бъде даден само за един от кандидатите в листата. Ако някой даде две или повече предпочитания, гласът му остава валиден, но преференцията няма да се брои.
Гласуването за партийна и за коалиционна листа, както и преференциалният вот, се отбелязват със знак „Х“ или „V“. При използване на друг знак бюлетината става недействителна.
Дивчева съветва избирателите първо да отбележат номера на партията или коалицията, която предпочитат, а едва след това - преференцията, ако имат такава. За да няма объркване, председателят на РИК уточнява, че преференциите се отбелязват вдясно на бюлетината, където има кръгчета с номера от 1 до 16, колкото са кандидатите в една пълна листа.