България е по-корумпирана от всякога. Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че нивата на корупция през последната година надвишават всички досегашни от 1999 г. насам, откакто има такива проучвания. Оказва се, че близо 2 милиона българи са давали пари, подаръци или някакви услуги на чиновник или друг служител в обществения сектор - да кажем полицай.
В проучването се уточнява, че по-голямата част от тези рушвети са били поискани или подсказани по един или друг начин, съобщава Нова телевизия. Друго тревожно число - цели 70% от населението признават, че са склонни да участват в корупционна сделка. Половината са категорични, че именно чрез рушвет биха си решили даден проблем с администрацията. Другата половина твърдят, че биха го направили само в крайна нужда.

Най-шокиращото обаче е, че почти цялото пълнолетно население е в очакване чиновникът да си поиска нещичко за свършената работа. 94% от гражданите са именно с тази нагласа. А заключението на изследването е, че при това положение корупцията вече трайно бележи отношенията между граждани и администрация. И че се превръща в допълнителен квази данък.