65 години заедно - вероятно много от съвременните семейни двойки дори не могат да си представят колко време е това. А Райна и Марин Христови днес събират деца, внуци и близки на своето семейно тържество, което специалистите по сватбени годишнини са класифицирали като „желязна сватба“.
Тя е била на 19, а той - на 20 години. Когато на 28 август 1949 година той й казва: „Я с какви хубави бели обувки си! Хайде да отиваме да се разпишем в райсъвета!“, колебанието на Райна било за кратко. Все пак, с Марин се познавали вече две години, запознал ги русенският тамбурашки оркестър. Не попречило и това, че техните приятели, които поканили за кумове, си били забравили паспортите. Един мотор поправил грешката и така Райна и Марин станали семейство Христови.
Тя е работила 33 години на едно и също място - в счетоводството на завод „Георги Димитров“. Той се разделя с белия офицерски кител на военен, завършил Военното училище във Велико Търново, и се прибира в Русе - за да градят с Райна дом и да отглеждат децата си. Децата, впрочем, носят имената на нашумяла някога двойка съветски кинозвезди - Владимир Дружников и Лидия Смирнова. Защото родителите им били влюбени в киното - Марин Христов известно време е бил кинооператор, а после и директор на две някогашни русенски кина - „Ангел Кънчев“ и „Цанко Церковски“, работил е и на други места и се пенсионира като директор на „Кооппром“.
Откакто ги помнят децата им, те винаги всичко правят заедно. Заедно ходят на опера, заедно пазаруват, заедно се разхождат из родния град - и днес всеки ден разходката е задължителна. Често канят близки и приятели у дома „на опера“. Марин Христов притежава извънредно богата колекция от плочи с класическа музика, а напоследък обогатява сбирката си с дискове. Последната му слабост е руската оперна прима Анна Нетребко. А едно от другите малки радости на слънчевата двойка са... футболните мачове! Ако някой завчера е минавал покрай кооперацията, където живеят, и е чул женски глас да се радва на това как Моци от „Лудогорец“ спасява триумфално финалната дузпа на „Стяуа“, трябва да знае, че това е бил възторженият глас на леля Райна!
Днес е тяхното тържество за годишнината - огромна торта ще подслади „железния“ юбилей на русенското семейство, което ще събере рода. В очите на чичо Марин леля Райна ще бъде най-красивата - с новата рокля и новите обувки. „Нека да е щастлива!“ - пожелава си той. А усмивката на неговата „желязна“ половинка издава същото пожелание, адресирано към него.