Почитателите на виртуозния талант на цигуларя Васко Василев и тази година ще имат своя подарък - градът е финален в лятното национално турне на музиканта. Тази вечер от 20 ч на сцената на Летния театър в двора на Военния клуб той ще зарадва ценителите на филмовата музика и на своите удивителни интерпретации на популярните мелодии от киноленти от различни времеви периоди и жанрове. В музикалния празник са включени теми от знакови филми като „Модерни времена“, „Скайфол“, „Мисията невъзможна“ и „Кръстникът“ са само част от хитовите попадения в репертоара му.
Турнето преминава при изключителен успех. Което едва ли за някого е изненада. Концертите на Васко Василев винаги се радват на невероятен зрителски фурор, а билетите за неговите изяви се изчерпват за отрицателно време. Ще припомним само, че преди две години в Русе след като русенци изкупиха билетите за концерта на Васко Василев с „Чамбао“ в голямата зала на Доходното здание, именитият музикант взе решение да направи втори - и той премина отново при претъпкана с публика зала, която горещо аплодира изкуството и изумителното артистично присъствие на изпълнителя. Този път обаче такъв бонус не се предвижда. Но пък местата в Летния театър, където ще се състои концертът, са значително повече. Макар билетите пак да свършиха много бързо след обявяването на датата за гостуването на магьосника.
През ноември миналата година Васко Василев също поднесе на публиката програма с филмова музика, но лятното концертно пътуване е малко по-различно, най-вече заради аранжиментите - съставът на оркестъра е по-малък и повечето теми са преработени. Този репертоар, впрочем, вече е „апробиран“ в няколко града в Испания.
„Мога да кажа, че има страхотен ефект, когато е лято и си под открито небе“, признава музикантът.
Сега той излиза на сцената с подкрепа от български щрайх, духови музиканти от Валенсия, Испания, китариста на „Чамбао“ Тони Кантеро и барабаниста на Мадона Фъргъс Жеранд от Англия.
Един от специалните арт бонуси, които трябваше да внесат допълнителен артистичен нюанс в лятното турне, беше обещанието, че в турнето ще вземе участие и фигуристката под номер едно в българската история - световната и олимпийска шампионка Албена Денкова. Голяма част от зрителите очакваха с нетърпение тангото, което музикантът и фигуристката се очакваше да изпълнят по време на концертите. Както е добре известно, двамата са добри приятели. В последния сезон на Dancing Stars спортистката доказа, че е виртуоз както на леда, така и на паркета, грабвайки първото място. Победата накара цигуларя да я покани да сподели неговата концертна обиколка и да вдигнат градуса на фурора с още една степен по скалата на адреналина.
„Стисках палци през цялото време на Албена. Обадих се да я поздравя и докато говорихме, спонтанно предложих да дойде да направим един танц по време на концертите ми“, разказа преди време Васко. Двамата наистина успели да се видят за няколко часа, като съчетали натоварените си графици, и дори смогнали да направят „разкадровка“ на тангото. След това, докато Албена Денкова е в Москва при семейството си, двамата с Максим Стависки изпращали на музиканта видео със заснети стъпки и хореография, а Васко сам репетирал „Либертанго“ /Танго на свободата/ по култовата пиеса на Астор Пиацола.
За съжаление, турнето на виртуоза преминава без обявения танц, който предварително вече беше събрал много задочни почитатели. Оказа се, че Денкова е хоспитализирана в Москва със сериозна контузия.
„Обади се от болницата, искаше дори да си презавери билета до София, но е обездвижена с шина и е по-добре да се лекува“, обясни преди дни Васко Василев.
Преди началото на лятното турне Васко беше ангажиран с много изяви, с каквито е характерен графикът на очарователния артист. От Банкок той кацнал в Италия за един концерт, оттам отпътувал за Испания, където той и неговите колеги реализираха специален проект с „Мини Купър“, в който един от акцентите е миниконцерт на открито, като целият оркестър е в отделни автомобили. Изглеждаше лесно и атрактивно, но изискваше доста подготовка и тренировки, докато го изработим на практика, казва цигуларят.
Така че буквално ден преди началото на лятното турне Васко Василев каца в София, откъдето заминава за първия град в лятната си обиколка - Сандански. И буквално три часа след последния концерт в Русе ще хване самолета от Букурещ за Лондон, за да отиде на репетиция в Ковънт Гардън. В именитата концертна зала му предстои да открие новия артистичен сезон в британската столица.