Праисторическият мамут в новия Екомузей, чието откриване предстои вероятно в края на септември, засега е снежнобял. С неговата изработка е зает в момента русенският скулптор Даниел Кънчев, известен и като майстор на пясъчни фигури по националните фестивали.
В момента очакваме да пристигнат очите на древното животно, които са изработени в Германия, поясни  директорът на Регионалния исторически музей Николай Ненов. След това ще продължи оформлението на атрактивния звяр, който засега разполага само с хобот и  бивни. Мамутът, който ще посреща туристите, е с реални размери, а с външния си вид ще се доближава максимално до оригиналите, измрели преди милиони години.
Вече усилено работим над подредбата на  експозициите, като специално място отделяме на изключително богатата сбирка от палеонтологични находки, събирана в продължение на десетилетия от русенеца Михаил Халваджиев, разказа уредникът в сегашния отдел „Природа“ Венцислав Петков. Колекцията с кости на древни животни най-после ще заеме заслужено място в новите пространства. Впрочем, сбирката притежава и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthus romanus.
Музеят ще бъде на четири нива и ще представя по модерен начин сцени и истории от съвместния живот на растения, животни и хора. Лодка еднодръвка ще показва борбата на древните за оцеляване в някогашните условия. Със сигурност на интерес от посетителите ще се радва изкуствената пещера в екомузея, която показва най-интересните места в Орлова чука - втората по дължина пещера в България, която тук ще бъде представена с колониите прилепи, с впечатляващите образувания от сталагмити, сталактити и сталактони, а озвучаването ще създава напълно реалистичното усещане за слизането на десетки метри под земята.
В подземното ниво ще може да бъде посетен най-големият сладководен аквариум за диви риби в България. Вместимостта му е 65 тона, разделен на 7 басейна. В него ще могат да се видят риби от Дунав и вливащите се в него реки. В музея са пресъздадени характерните за Дунава влажни зони, диорами ще запознават гостите с грабливи птици и горски бозайници.
Очаква се дългоочакваното официално отваряне на екомузея да бъде в средата или в края на септември.