Бащата на бургаската медицинска сестра Валя Иванова е четвъртият във фамилията, който слага сам край на живота си.

На 21 август следобед, няколко месеца след като тялото на красавицата бе намерено в морето, нейният баща се обеси в семейната къща.

Иван Иванов преживя много тежко смъртта на дъщеря си. Бил е в постоянен шок. След нейното изчезване мъжът губи съня си. Не може да мигне по цели нощи и през деня е като лунатик. Изобщо не вярва на първата версия на полицията в Бургас, че Валя се е самоубила. Заедно с бившата си съпруга Пенка смята, че дъщеря им е отвлечена.

Когато тялото на Валя изплува в много лош вид, Иван е в прединфарктно състояние.

Той взема всеки ден хапчета, за да може да издържи на тежкия удар. След погребението на момичето мъжът се затваря в себе си и почти не общува
Той е бивш служител на "Лукойл-Нефтохим". Комбинатът е на 3 км от квартал Лозово, където е къщата на Иванови. Иванов често бе посещаван от бивши колеги, но много рядко имал желание да говори с тях. Освен това все по-често твърдял, че момичето му е станало жертва на убийство.

Така започва собствено разследване. Разпитва сам всички свързани или запознати със случая. Опитва се да разплете сложен ребус, който сам създава с цел да опровергае версията на полицията за самоубийство.

Иванов използва услугите и методите на свои приятели, които са бивши разследващи полицаи.

Търси улики и доказателства, за да стигне до истината. Два месеца след като се захваща с разследването, Иван започва да получава заплашителни обаждания. Той е споделял за тях пред съкварталци.

Сигналите били от скрит номер и не можело да се разбере кой се обажда. Още повече, че гласът бил изкривен. Вместо да информира полицията за това, бащата продължава да рови около смъртта на дъщеря си.

През този период той получава и две нервни кризи. Налага са да бъде настанен за кратко в психодиспансера в Бургас. Лекарите му изписват медикаменти, за да се възстанови, но не е ясно дали ги е вземал.

Човекът бе силно афектиран и от поведението на приятеля на Валя Валентин Георгиев. Младият мъж се променил тотално, след като погребал любимата си. Той заживял щастливо и свободно и след две-три седмици с нищо не показвал, че е преживял тежка загуба.

Валентин е избягвал срещи със семейството на Валя, като забранил на всичките си приятели да говорят за нея. Обяснявал, че иска да започне нов живот. Споменът за Валя го травмирал силно и докато живеел с него, нямало да може да бъде нормален мъж. Заради това се отдал на риболов, колоездене и водни спортове в последните месеци. С усилената и интензивна физическа дейност искал да потисне болката
Близките на Валя обаче не приемат тези обяснения и обвиняват Валентин в безгрижие.

И докато бащата на момичето търси нови улики, майката Пенка се стопява от мъка. Тя ходи всеки ден до гроба на дъщеря си и плаче неутешимо. Жената е смазана от смъртта на красивото си дете и от неяснотата около съдбата й в последните часове. Тя също не може да приеме, че Валя сама е сложила край на живота си. Нейното поведение още повече стимулира Иван да продължи да търси истината.