Впечатляваща експозиция е подредена от вчера в една от залите на Историческия музей. В нея посетителите могат да видят прелюбопитни автентични оръжия - от старинни саби от времето на Руско-турската освободителна война до мотор с кош и грамадна червена петолъчка, резервоар на английски самолет и полеви свързочен апарат от Втората световна война.
Тази експозиция, която ние нарекохме „Русе и войните“, изразява връзката между музея е местната общност, каза при откриването директорът на РИМ Николай Ненов. Войните от края на 19 до средата на 20 век с множеството победи, но и с не по-малкото трагедии и драми - лични и национални, достигат до днешните жители на Русе и гостите на града през реалните вещи - пистолети, пушки берданки и манлихери, кортици, ордени, медали, наградни кръстове и ленти, грамоти, документи, офицерски кители и десетки снимки.
Зад всеки от експонатите стои поне по една история, каза уредничката Ренета Рошкева, която е от музейния екип, заедно с Мариана Димитрова и Владислав Атанасов, подготвил презентацията на тази част от богатата колекция на РИМ. Като тази на лейтенант Еспер Серебряков, който е сред създателите на Дунавската флотилия, а по-късно, оказва се, дава съвети на драматурга Бърнард Шоу, докато той пише пиесата „Шоколадовия войник“ за военните действия на Балканите. Възглавница с българския царски герб, снимки и бутонели, свързани с цар Фердинанд, наградна лента на майор Атанас Узунов, „храбрий защитник на г.Видин“, поочукана военна тръба, метални чаши за чай и много други ценни исторически свидетелства разказват за славни подвизи и драматични битки.
Специално място е отделено на вещи и документи, отразяващи историята на Пети пехотен дунавски полк, както на именитите русенци, прочули се като военни стратези като генералите Васил Кутинчев, Христо Драндаревски и много други офицери. Когато започнахме да подреждаме експозицията, стана ясно, че една зала не стига да поберем в нея само най-интересните експонати, каза Ренета Рошкева. Имаме материали за цял военен музей, но засега това е само мечта, добави тя.