Тигрови комари са засечени за пръв път в Пловдив, съобщи д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив.
Появата им е вследствие на промените в климата, допълни д-р Троянчева.

Тя информира, че само за няколко дни са получени три обаждания за тигрови комари в различни краища на града.

По думите й от Националния център по заразни и паразитни болести са информирали, че няма доказана резистентност към обичайните инсектицидни препарати.
От "Дезинфекционна станция" - Пловдив са заявили, че редовно обработват тревните площи и местата със застояла вода.
"Уведомени са инфекционистите, както и епизоотичната комисия в общината", каза д-р Троянчева.

Тигровите комари са типични за тропическите и субтропически райони. Те пренасят около 22 вируса, сред които западнонилска треска и характерните за Африка заболявания като денга и чукунгуня.

Нямаме сигнали за болни хора, но препоръчваме при множество ухапвания и симптоми на грип, потърпевшите да търсят медицинска помощ, препоръча д-р Троянчева.

Характерното за тигровия комар е, че той хапе и през деня, като белезите не се различават от тези при ухапване на обикновен комар.
Сред мерките за справяне с насекомите са редовната дезинфекция, поддръжката на тревните и водните площи, замрежването на прозорците на жилищата и използването на репеленти, препоръчаха от РЗИ-Пловдив.

Преди седмица от Регионалната здравна инспекция в Бургас също съобщиха за открити тигрови комари в жилищна сграда и кантора.