Канал за износ на деца за просия в Германия е пресечен от граничните служители на Дунав мост. Първо в микробус с пътници от Русе били открити братче и сестриче на 15 и 16 години от Селеметя. Придружавала ги ромка, която се представила за тяхна леля и представила фалшива декларация за съгласие от родителите им да ги закара при тях в Германия. Номерът обаче не минал и „лелята“ била задържана, а децата били предадени на техни истински роднини в Русе.
По същия начин бил предотвратен опит за износ на две братчета на 8 и 16 години от Разград, също от ромски произход. Те били намерени в друг микробус с пътници, но схемата за изнасянето им била същата, само че и в този случай не проработила. Фалшивият „роднина“ бил задържан, а децата били предадени на дядо им.
По-късно се изяснило, че родителите на четирите деца нямат представа, че някой се готви да ги изведе от страната, а целта на трафика и в двата случая била циганчетата да бъдат превърнати в просяци в Германия и босовете евентуално да ги ползват с „втора специалност“ - дребни кражби.
В неделя през нощта на Дунав мост пристигнал товарен микробус с великотърновска регистрация с двама мъже. При проверката под канапе в багажното помещение била открита затрупана с дрехи турска гражданка без документи за пътуване зад граница. Докато вървяла проверката, дошла кола с холандска регистрация, в която имало две деца. Зад волана бил турчин с холандско поданство. Сходството на фамилията му с тази на жената от буса предизвикало обстойна проверка и така било установено, че малчуганите пътуват с фалшифицирани документи на истинските деца на мъжа, които живеят в Холандия.
Децата са приютени в заведение на БЧК. Четиримата възрастни и „роднините“ на готвените за просяци ромчета са задържани за трафик да хора.