Ремонти за над 514 000 лева се извършват в момента в общинските училища в Русе. Това е с близо 35 хиляди лева повече от сумата, отделена за реновиране на школските сгради през предишната година.
На 15 септември се очаква в община Русе за първи път да прекрачат училищния праг повече от 1500 първокласници. В почти всички училища на територията на общината в момента вървят ремонти, като в почти всички 26 училища строителни бригади поправят покриви, привеждат в нов вид санитарни помещения, освежават класни стаи.  
Най-мащабните работи се водят в основно училище „Отец Паисий“, обясни началникът на общинския отдел „Образование“ Сашо Щерев. Там стойността на ремонта надхвърля 78 000 лева. Сравнително неголямото като сграда и капацитет, но достатъчно авторитетно сред русенци училище за първи път се радва на възможността да подмени в голяма степен своята визия.
На второ място в своеобразната класация за заделени средства за ремонт е СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, а трети по мащаби на дейностите и по инвестиции са средните общообразователни училища „Възраждане“ и за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“. В случая любопитното е, че в ОУ „Отец Паисий“ повече от 60 на сто от сумата, предназначена за ремонтни дейности, са собствени приходи основно от училищното настоятелство и дарения, коментира Сашо Щерев. Според него това е една много добра тенденция, благодарение на която училището се преобразява за изключително кратко време.
Учебната година ще започне навреме, уверяват от Общината. Тази година няма предвидени цялостни ремонти на сгради, така че няма опасност децата и учителите да са възпрепятствани от забавени дейности. Забавяне няма да има и по финансови причини, тъй като разплащането към изпълнителите върви нормално, а Община Русе няма проблем със сметки в КТБ или пренасочени бюджетни средства.