Строителството на Спортната зала ще бъде възобновено през януари, ако времето позволи, съобщи вчера на пресконференция на БСП изп.директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев. Това става възможно благодарение на двата милиона, които правителството отпусна на Общината след лобирането на червените русенски депутати. С тази сума ще се довърши затварянето на покрива и поставянето на панели на стените, с което залата ще бъде напълно затворена и ще може да се работи вътре без значение какво е времето.
Очакваните още 7 милиона са част в онези 500 милиона лева, предвидени от правителството за инвестиционните проекти на общините, обясниха депутатите Таньо Киряков и Добрин Данев. Пейчев пък допълни, че през 2015 година залата трябва да бъде готова и да кандидатстваме за домакинство на европейското по волейбол.
Депутатите от управляващата партия и областният управител Венцислав Калчев коментираха и другите приоритети на Русе, с които са ангажирани.
Калчев и колегата му от Велико Търново ще поискат на 20 декември на заседание на Комисията по безопасност от специалния фонд 150 хил. лева за обезопасяване на пътя Русе - Велико Търново. Целта е с тях да се направи нова организация на движението на опасните Присовски завои край Велико Търново, а в участъка Русе-Бяла да се положи шумяща маркировка, да се почисти сервитутът и да се поставят светещи знаци.
Областният управител каза още, че очаква в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2014 година да се заложат пари за разширяване на най-опасните участъци от пътя, а по ОП „Транспорт“ - проектирането на магистрала. За нея Калчев се надява на подкрепа и от Румъния, която е силно заинтересована от такъв транспортен коридор. В началото на януари темата ще се коментира и в ресорната комисия на парламента.
Другият пътен проект е отпушването на тапата да Дунав мост чрез изграждане на кръгово кръстовище на две нива в района. Парите за това са заложени в бюджета на НКЖИ.

Здрав дух в здраво тяло

Благодарение на лобирането на русенските депутати от Коалиция за България и специално на Таньо Киряков са осигурени средства и за няколко спортни обекта и инициативи, бе съобщено на пресконференцията.
От Министерството на спорта са отпуснати 12 хил. лева, които ще позволят учениците от Математическата да участват в световно първенство по бадминтон в Хонконг. 50 хил. лева ще отидат за довършване на игрище по хокей на трева в Бяла. Министерството отпуска и 167 хил. лева за залата по художествена гимнастика „Акро“.
Таньо Киряков каза, че тепърва ще се коментират възможностите да се финансира ремонтът на залата по стрелба с лък на клуб „Джъмбо“ и залата за борба в „Локомотив“. Депутатът беше скептичен, че тази година ще се намерят пари за загряващата лекоатлетическа писта на градския стадион. Понеже става дума за 600 хил. лева, смятам, че с тези пари е по-добре да се направят наколко други обекта, каза той. По думите му, тази писта би могла да се случи, ако тук се договори международно състезание.