Пуританите вероятно са на мнение, че без половината от тези допълнителни опции спокойно може да се мине. Някои дори стигат дотам да твърдят, че те излишно разглезват шофьорите. Факт е обаче, че в реалния живот тези екстри са много полезни и вече трудно можем да минем без някои от тях.
Подгряване и вентилация на седалките
Подгряването на седалките се появява за първи път при „Кадилак Елдорадо“ през 1958 г., а вентилацията - при „Сааб 9-5“ през 1998 г. Първото изглежда напълно излишно, при това най-вече през студената зима. Тогава шофьорът пали автомобила и 10-ина минути го чака да загрее, докато той самият го чисти от снега. В това време в купето влиза топъл въздух и седалките не са ледени. Въпреки това, няма как да се отрече, че да седнеш в меко и топло кресло, е далеч по-удобно, отколкото на твърдите като камък седалки.
Вентилацията на седалките също е много полезна, най-вече при голяма жега. Тогава климатикът не може да помогне заради залепващата за гърба кожена седалка. А не върви да отидеш на бизнес среща с мокра от пот риза. Прохладният въздух от седалката не само помага подобен проблем да бъде избегнат, но и кара шофьора да се чувства добре при всякакви условия.
Автоматично превключване на светлините от къси на дълги
Тази система се появява през 2009 г. при „Мерцедес Е-класа“, но първите опити са направени още през 50-те години на миналия век с автомобили „Кадилак“ и „Олдсмобил“. Те са оборудвани със специални датчици, които пращат сигнал за включване на дългите светлини през нощта. Проблемът обаче е, че няма как фаровете да бъдат „научени“ да не заслепяват идващите отсреща водачи.
Едва в началото на първото десетилетие на новия век тази технология става факт. Първоначално фаровете са ксенонови, като се използва сложна система от завеси. Едва след като главните фарове получават светодиоди, нещата се улесняват. При нужда диодите гаснат или се затъмняват като образуват петно със сложна форма и ясно очертани граници.
Достъп без ключ
Тази технология се появява за първи път през 1989 г. при „Мерцедес S-класа W220“. При нея основното удобство е, че не трябва да вадиш ключа от джоба или от чантата си, а директно протягаш ръка към дръжката и се качваш в автомобила. После сядаш, натискаш бутона и стартираш двигателя.
Всъщност системата Keyless Entry е разработена от специалисти от „Сименс“ през 90-те години на миналия век, като по-късно е продадена на концерна „Даймлер“. Първоначално тя се появява при луксозните автомобили, но в наши дни е широко разпространена. Разбира се, срещу доплащане.
Памет на седалките и волана
Гасиш двигателя и седалката се изтегля назад, а воланът се повдига нагоре. Всичко това улеснява напускането на автомобила. После слагаш ключа и седалката и воланът се връщат в старото си положение. При това могат да бъдат запомнени няколко позиции, което е особено полезно, ако автомобилът се кара от повече хора с различни ръст и килограми.
Тази технология се появява още през 1957 г. при „Кадилак Елдорадо“. Масово обаче се появява при компанията „Лексус“, която я предлага като опция на модела си LS в края на 90-те години. По-късно е включена в базовото оборудване на автомобилите.
Навигационна система
Вече почти всеки един нов автомобил се предлага с навигация като опция. За първи път системата се появява през 1986 г. при „Тойота GT-Limited“. В наши дни тя е безценен помощник, когато трябва да стигнеш от точка А до точка Б, особено на непознати места.
Напоследък навигацията бе приспособена за работа с интернет, което е допълнително улеснение, защото може да покаже и къде има задръствания и как е най-лесно да бъдат избегнати. Вярно е, че тази система струва доста скъпо. Далеч по-лесно е да качиш програма за навигация на смартфона си и да я ползваш на пътя.
Следене на „мъртвите“ зони
Технологията дебютира при „Волво S80“ през 2005 г., като е много полезна, защото В-колонката често може да „скрие“ приближаващия автомобил. Той не се вижда нито на вътрешното огледало, нито на страничните, което може да предизвика инцидент. Затова е измислена технология, която следи „мъртвите“ зони и предупреждава шофьора със звуков или светлинен сигнал.
Сензорна система за отваряне на багажника
Тази система е особено полезна, когато ръцете ви са заети с багаж. Трябва само да протегнете крака си под задната броня и капакът на багажника автоматично се отваря.
За първи път наченките на тази технология се появиха при германските премиум автомобили през 2010 г., но от „Форд“ твърдят, че системата е измислена от тях. Факт е, че във „Форд“ я усъвършенстваха и вече багажникът не само се отваря, но и се затваря.
Проекционен дисплей
През 1988 г. дисплей на предното стъкло се появява при „Олдсмобил“. Тази система е полезна не толкова заради комфорт, колкото за безопасност при движение. Тя позволява проектирането на актуална информация на предното стъкло или на прозрачен дисплей пред очите на водача. Така на него не му се налага да отмества поглед от пътя.
Първите проекционни дисплеи се появяват на самолетите от Втората световна война, но едва в края на века достигат до автомобилите. Системата дебютира при „Олдсмобил“, но въпреки това не става популярна. Едва 10 години по-късно е поставена на „Шевролет Корвет“, след което е забелязана от всички премиум-марки. Вече е налична и при по-достъпни модели.
Система за кръгово наблюдение
Всички камери и парктроници всъщност представляват допълнителни очи за водача. Те са особено полезни при маневриране в тесни пространства, където всеки сантиметър е много ценен. Системата за кръгово наблюдение обаче помага не само да виждате всичко, което се случва встрани от автомобила, но и предлага поглед отгоре.
За първи път тази технология се появява при „Нисан“ през 2007 г. После системата е приета от „Мерцедес“, „БМВ“, „Ленд Ровър“, „Тойота“ и „Фолксваген“, които я слагат на по-скъпите си модели. През 2010 г. обаче „Нисан“ отново изпреварва всички, като предлага системата като опция за по-достъпния „Кашкай“.
Автоматично затваряне на вратите с вакуум
Няма нужда да се блъска вратата, което често правят жените и малките деца, след като слязат от автомобила. Просто леко я побутваш (или съответно я придърпваш, ако си в колата) и за останалото се грижи автоматичната система.
В наши дни с подобна технология разполагат по-скъпите автомобили, като засега масовата й поява изглежда доста далеч. За първи път обаче вакумът на вратите се появява през 1991 г. при „Мерцедес S-класа W140“.