Замразяването на възрастта и осигурителния стаж за пенсия и ранното пенсиониране на военните и хората от трета категория, на които не им достигат точки, вчера беше коментирано в Русе от управляващи и опозиция.
Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова обвини БСП, че предлагат популистки мерки, които допълнително ще взривят бюджета на пенсионната система. Според нея отложеното гласуване на промените за следващата седмица е изненадващо и се дължи на разнобой между БСП и ДПС. Ангелова коментира, че дори социалният министър Хасан Адемов е против ранното пенсиониране, тъй като Европейската комисия е предупредила България, че ако то се приеме, ще ни спрат парите за заетост, квалификация и преквалификация.
В момента 55% от парите за пенсии се плащат от държавата, а не от осигурителни вноски, а с поправките ще се стигне до още по-голям дефицит, заяви депутатката от ГЕРБ. Тя обвини БСП, че стопира пенсионната реформа и дори я връща 7-8 години назад.
Светлана Ангелова уточни, че предложението на управляващите за ранното пенсиониране на военните ще дискриминира тези, които имат задължителните 18 години служба, но в момента работят по гражданските си специалности.
По-късно депутатът от Коалиция за България Екатерина Заякова на пресконференция обяви, че БСП предлага ранно пенсиониране в случаите, когато на хората не им достигат 2 години възраст или осигурителен стаж. Когато на тази възраст те останат без работа и никой не ги наема, това е единственият начин да имат доходи, коментира Заякова. При ранното пенсиониране те ще получават 85% от пенсията си.
Заякова призна, че заради Брюксел социалното министерство не подкрепя 2-годишния вариант и затова през тази седмица ще се гласува ранно пенсиониране при 1 година недостатъчен стаж или възраст. Но пък подчерта, че министър Адемов разбирал колко е важно да се отчитат българските условия.
По отношение на замразената възраст за пенсия депутатката каза, че тя остава: 60 години и осем месеца за жените при 34,8 г. стаж и 63 години и осем месеца за мъжете при 37,8 г. стаж. Заякова съобщи още, че се очаква таванът на пенсиите от 1 юли да стане 840 лева.