Президентът на най-многолюдната мюсюлманска страна Индонезия нарече действията на екстремистите от групировката Ислямска държава "срамни" за религията и призова ислямските лидери да се обединят в борбата срещу тероризма.

Президентът Сусило Бамбанг Юдойо каза, че мащабите на клането, извършено от екстремистите докато завземаха големи части от Ирак и Сирия и нивото на употребеното насилие са ужасяващи. "Това е шокиращо. Излиза от контрол. Ние не го толерираме и забраняваме ИДИЛ в Индонезия", каза той. Групировката Ислямска държава (ИД) преди бе известна като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). "Индонезия не е ислямска държава, ние уважаваме всички религии", добави той, като призова международните лидери да работят заедно, за да се справят с радикализацията.

"Това е нов сигнал за международните лидери по света, включително и за ислямските лидери. Действията на ИД са не само срам за исляма, но са и унизителни. Всички лидери трябва да помислят как да се преборят с тероризма. Трябва промяна и от двете страни: как Западът приема исляма и как ислямът приема Запада", призова президентът на Индонезия.