Служителка на белгийското външно министерство Жан-Мари Пир е арестувана, след като разкъсала воала на катарската принцеса насред улица в Брюксел.

Инцидентът станал на улица в Брюксел, когато три жени се насочили към дипломатката с молба да ги упъти към кралския дворец. Едната от тях била с никаб. Жан –Мари Пир казала на непознатите, че забулването е забранено в страната и разкъсала воала на жената, като по-късно разбрала, че е принцесата на Катар.

"Казах им, че не говоря с хора, на които не виждам лицата", разказа по-късно британската дипломатка. "Исках да стане ясно, че в Белгия носенето на никаб е забранено. Тя продължи да ми говори, сякаш не ме чуваше какво казвам и затова махнах воала й. Признавам, че не трябваше да го правя, но тя нарушаваше закона", каза Пир.

Потърпевшата, чието име не се назовава, подала жалба в Брюксел. Самата тя трябва да плати глоба от 137 евро за носене на никаб.

Британските медии отбелязват, че едно от задълженията на Пир в министерството е да посреща чуждестранните гости, включително тези от Близкия Изток.

Носенето на никаб беше забранено в Белгия през април 2011 г. Една година по-късно традиционното облекло на мюсюлманките беше забранено и във Франция.