Сензационни резултати е показал експеримент, проведен от руските учени в Космоса. Пробите, взети от намазка по илюминаторите и външната повърхност на Международна космическа станция, показали следи от морски планктон.
Резултатите от дългогодишната научна работа били представени още миналата година, но чак сега за тях разказва ръководителя на полeта от руска страна Владимир Соловьов пред "Интерфакс". Потвърдено е, че някои организми могат да живеят с години във вакум, изключително ниска температура и космическа радиация. Някои от изследванията даже са потвърдили, че тези организми могат да се развиват.

"Резултатите от експеримента са абсолютно уникални. На повърхността на прозорците намерихме следи от морски планктон. Това подлежи на по-нататъшно проучване", казва Соловьов.

Засега не е известно по какъв начин тези микрочастици са попаднали първоначално на повърхността на космическа станция, тъй като са характерни за океана, а не за Байкунур. Възможно е това да се е случило чрез въздушните потоци.