Състоянието на асансьорите в Русе е трагично и ако наредбите за безопасност се изпълняват стриктно, поне 80% от тях трябва да бъдат спрени. Това заяви пред „Утро“ Мирослав Бъчваров - управител на една от най-големите фирми за поддръжка на асансьори в града „Профилифт“. Според него главната причина за отчайващото положение е на практика липсващият контрол от страна на държавата, която е прехвърлила работата по надзор на асансьорните техници на частни фирми. Този коментар беше направен по повод разпоредената от вицепремиера Екатерина Захариева извънредна проверка на асансьорите в страната. А поводът - трагичният инцидент в столицата, при който загина жена, а друга е в тежко състояние след като асансьор в жилищна сграда падна от 9 етаж.
„Асансьорът трябва да се спира, ако няма осветление в кабината или то е прекалено слабо, при счупено стъкло на вратата, при отклонение от точността на спиране на кабината, силен шум, вибрации или неравномерно движение на кабината, при наличие на вода в шахтната яма и т.н. В Русе обаче се движат асансьори без клинове, които да задържат кабината в случай, че въжето се скъса. В нормативните документи например пише, че не може да се пусне асансьор, на който гъвкавите кабели към кабината са с напукана външна изолация. От 2500 машини сигурно 2000 обаче са в това положение“, обясни Бъчваров. Според него най-опасно е положението с товарните асансьори във високите блокове. Те се държат на шест тампона, които понякога се късат и се забиват в тавана. До 31 декември догодина в тях трябва задължително да има датчици за претоварване, които не позволяват да се тръгне нагоре или надолу, ако товарът е по-голям от допустимия. „Такива устройства досега не са поставени никъде“, твърди управителят на „Профилифт“.
Според Бъчваров държавата в лицето на Инспекцията за технически надзор издава лицензи на фирми, които не отговарят на изискванията, нямат дори офис, автомобил и персонал. Контролът върху работата им вече не се извършва от инспекцията, а от лицензирани от нея частни фирми от Варна, София, Габрово и къде ли не.
„Идват инспектори без никаква компетентност, не знаят как да измерят износеността на въжето, не знаят какво да гледат на таблото, дори не се качват на тавана, а само се подписват, залепят стикера и си прибират парите. Проверяващите всъщност са поставени в положението да зависят от проверяваните, които избират с кого да сключат договор и нормално предпочитат най-малко взискателния. Затова всички проверки минават до голяма степен формално и вместо за 2 часа да се провери обстойно всичко, се приключва за 5 минути“, разказа Бъчваров.
Добрата новина е, че дори ако асансьорът е стар и на 30-40 години, може да е напълно безопасен при адекватна поддръжка. Смяната му вероятно ще се окаже и непосилна за повечето домакинства. Един нов асансьор струва поне 8500 евро - много сериозна сума дори за 15 етажен блок. Въпреки това само „Профилифт“ монтира по 70-80 нови машини всяка година.
Всъщност, за да се спазят стриктно наредбите, всички ще трябва да платят за допълнителни екстри в следващите година-две. Някои изисквания като датчиците за товарните асансьори влизат в сила догодина, други ще станат задължителни до края на 2016 г. Ще трябва да се монтира например телефон в кабината, от който да се звъни в случай на авария. В асансьорната шахта ще трябва да има осветление, а кабината да е подсигурена и с аварийна лампа, която да работи при прекъсване на тока.